Top Amerika begint te midden van regionaal tumult
13 Apr 2018, 21:20
foto
De top begint minder dan een maand nadat de Peruaanse president zijn functie aannam na het aftreden van de vorige leider. (Foto: AP)


De achtste Summit of the Americas, een conferentie die de leiders van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika samenbrengt, is vandaag begonnen in Lima, Peru. De top komt te midden van aanhoudende politieke instabiliteit in de hele regio.

Handelsleiders zijn van plan om de eerste vergadering van de top op maandagochtend bijeen te roepen. De te bespreken onderwerpen zijn de economische vooruitzichten van Latijns-Amerika en aanbevelingen van maatschappelijke actoren. Tot 5 april hadden minstens 20 staatshoofden zich verplicht om de top bij te wonen.

"We zijn klaar, voorbereid en alles is zeer goed georganiseerd om de belangrijke staatshoofden en hun delegaties te verwelkomen", zei de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nestor Popolizio, in een persbericht. Het thema van de top is Democratic Governance against Corruption.

Regionale instabiliteit
De top komt tijdens een periode van regionale instabiliteit en verandering in de regio. De Peruaanse president Martin Vizcarra nam zijn functie op 23 maart aan, nadat de voormalige president en miljardair zakenman Pedro Pablo Kuczynski aftrad als gevolg van talrijke schandalen tijdens zijn korte voorzitterschap. Het omkoopschandaal van Odebrecht was één van de schandalen die de ambtstermijn van Kuczynski ontsierden. Odebrecht is een Braziliaans bouwbedrijf die werkzaamheden heeft verricht tijdens de Wereldkampioenschappen 2014 in Brazilië, de Olympische Spelen 2016 in hetzelfde land. Het heeft ook het metrosysteem in Caracas, Venezuela opgezet en heeft tal van andere projecten over het hele continent, evenals Portugal, Mozambique en Angola uitgevoerd.

Odebrecht heeft naar verluidt toegegeven dat hij politici in de hele regio heeft omgekocht met betalingen die in de honderden miljoenen dollars lopen. Kuczynski werd beschuldigd van liegen over betalingen die hij van het bedrijf zou hebben ontvangen halverwege de jaren 2000.

Petrobras, de Braziliaanse staatsgeleide oliemaatschappij, heeft een eigen corruptieschandaal van miljoenen dollars dat volgens hen zou bestaan uit het aannemen van steekpenningen door ambtenaren om bouwcontracten tegen te hoge prijzen aan bedrijven te gunnen.

Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, gewoonlijk Lula genoemd, heeft zich na een dramatische confrontatie op 7 april aangemeld bij de politie. Het Hooggerechtshof heeft een verzoek van Lula om tijdens zijn beroepen vrij te zijn afgewezen en heeft geoordeeld dat hij moet beginnen aan het uitzitten van zijn gevangenisstraf van 12 jaar.

Lula, een linkse populist, heeft nog steeds een sterke basis van steun in Brazilië, dat momenteel wordt geleid door een rechtse regering. Hij had gehoopt dat hij tijdens de verkiezingen van oktober weer gekozen zou worden tot president.

In de afgelopen twee jaar zijn er ook protesten en politieke veldslagen geweest in Ecuador, Argentinië, Bolivia en Mexico.De Amerikaanse president Donald Trump zou naar verwachting de top bijwonen, maar heeft zijn reis dinsdag geannuleerde door de ontwikkelingen in Syrië.

Mexico heeft samen met de Midden-Amerikaanse staten El Salvador en Honduras, sinds de aantrede van Trump in januari 2017 een gespannen relatie met de VS. De regering-Trump startte een hardhandig optreden tegen immigranten zonder papieren uit Latijns-Amerika, met name Mexico en Midden-Amerika, die in de VS woonden. Trump heeft ook herhaaldelijk opgeroepen tot de bouw van een muur langs de grens tussen de VS en Mexico.

Vorige week kondigde de regering van Trump aan dat zij 500 troepen van de Nationale Garde naar de grens zou sturen, en verschillende staten hebben beloofd om meer te sturen.

Venezuela zal in mei vervroegde presidentsverkiezingen houden. Verschillende Latijns-Amerikaanse regeringen hebben gezegd dat ze de verkiezingen niet zullen erkennen nadat de belangrijkste oppositiecoalitie in januari was uitgesloten van deelname. De Venezolaanse president Nicolas Maduro was niet uitgenodigd op de top, maar heeft wel gezegd dat hij aanwezig zal zijn.

De Amerikaanse regering bevindt zich midden in de heronderhandelingen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst, die de handel tussen Canada, Mexico en de VS opende. Ook is zij in gesprek om aspecten van de overeenkomst te veranderen om bedrijven in de VS beter te bevoordelen. Trump vertelde Amerikaanse functionarissen op 5 april dat hij verwacht dat een deal 'snel' zal worden bereikt.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April