Curtis Hofwijks zegt 'Sorry'
13 Apr, 12:47
foto
Curtis Hofwijks zegt publiekelijk 'Sorry' tegen mensen die hij de afgelopen periode heeft gekwetst. (Foto: René Gompers)


Sorry, prijkt het in rode letters op een stuk karton waarmee Curtis Hofwijks op het oude Vlaggenplein zit. “Ik ben hier om mijn verontschuldigingen aan de Surinaamse samenleving aan te bieden in het algemeen, en in het bijzonder aan de mensen die ik de afgelopen periode heb gekwetst. Ik wil iemand zijn die inspireert en daarin heb ik de afgelopen periode gefaald. Mijn verontschuldigingen daarvoor.”

Op social media vooral zijn er de laatste tijden heftige discussies gaande met en over de activisten die opkomen tegen het beleid van de regering, onder leiding van Desi Bouterse. Dit werkt frustrerend op de nogal jonge leiders van de protesten. “Ik heb gereflecteerd en ben niet tevreden met wat ik heb geconstateerd,” geeft Hofwijks aan. “Ik heb mijn persoonlijke frustraties laten blijken waar dat niet hoefde.”

Hofwijks haalt een specifiek geval aan; “Ik heb vaker overhoop gelegen met Imilioh Lens en ik heb dingen geroepen die kwetsend zijn. Iedereen maakt fouten, ook ik ben niet perfect. Het is niet correct dat ik hem zo publiekelijk te schande heb gezet. Ook daarvoor bied ik mijn verontschuldigingen aan.”

Op het bordje staan er behalve Lens nog enkele namen vermeld naast de grote ‘sorry’: SME, Maisha, Pris. “Niet iedereen kan ik bij naam noemen. Maar Maisha, Samuel Jabini en Priscilla Dawsa...ik had iets gepost en mensen zijn gekwetst. Dat was niet de bedoeling, dat is niet wat ik wil.” Hofwijks acht het belangrijk en fatsoenlijk om zijn excuses aan te bieden. “Ik voel dat ik mij moet verontschuldigen voor mijn gedrag van de afgelopen periode. Dit is niet wat ik wil zijn. Ik heb ook ingezien dat ik de afgelopen tijd onvoldoende heb bijgedragen aan het wegnemen van de verdeeldheid. Eenheid is belangrijk voor de strijd om de toekomst van Suriname te verbeteren.”

Hofwijks is in 2015 op ongeveer dezelfde plek met een eenmansactie tegen het beleid van de regering begonnen. Met een bord waarop 'Weg met Bouta' prijkte, trok hij genoeg aandacht om de eenmansactie naar massale protesten om te zetten. “Dat is nog steeds onze politieke eis,” benadrukt Hofwijks. “Maar ‘sorry’ moet ook gezegd worden als er fouten worden gemaakt. Ik heb ervoor gekozen om het publiekelijk te doen omdat sommige dingen ‘viraal’ zijn gegaan. Ik hoop dat met deze stap de excuses aanvaard zullen worden en de ‘focus’ nu op de juiste dingen, de ‘issues’ van het land, wordt gericht.”

René Gompers

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January