Argentijnse politie: Muizen eten marihuana op
13 Apr, 05:38
foto
Experts zeggen dat muizen doodgaan als ze marihuana eten. (Foto: AFP)


Acht Argentijnse politieagenten zijn ontslagen omdat ze muizen de schuld geven voor het verdwijnen van een partij marihuana. Onderzoekers ontdekten dat 540kg marihuana werd vermist in een politiehospitaal in Pilar, ten noordwesten van Buenos Aires.

De voormalige politiecommissaris van de stad, Javier Specia, en collega-officieren zeiden tegen een rechter dat de drugs "door muizen zijn opgegeten". Forensische experts betwijfelden of muizen de drugs als voedsel zouden zien. Muizen zouden waarschijnlijk zijn gestorven als ze het hadden gegeten.

Een woordvoerder van rechter Adrián González Charvay zei dat volgens experts van de Universiteit van Buenos Aires "muizen de drug niet als voedsel zouden beschouwen" - en zelfs als ze dat deden, "er veel dode muizen in het magazijn zouden zijn gevonden".

De agenten zullen nu op 4 mei voor de rechter getuigen. De rechtbank zal beslissen of de drugs ontbreken door "opportuniteit of nalatigheid". Een lading van 6.000 kilo marihuana is sinds de afgelopen twee jaar opgeslagen in het magazijn. Maar de opvolger van Specia, Emilio Portero, merkte de ontbrekende drugs op toen hij de functie van de commissaris overnam. Portero waarschuwde de afdeling Interne Zaken van de politie, die vervolgens het magazijn doorzocht en slechts 5.460 kg aantrof.

De verdenking viel op Specia nadat de autoriteiten ontdekten dat hij de inventaris voor de in beslag genomen drugs niet had ondertekend toen hij in april 2017 zijn functie verliet. De voormalige commissaris is naar verluidt ook in onderzoek voor het nog niet indienen van een beëdigde verklaring voor het afgelopen jaar.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January