Vooruitgang en Verbetering
10 Apr 2018, 19:08
foto


Met grote mate van belangstelling heb ik het artikel, ‘Hoezo geen vooruitgang?’ via uw medium gelezen. In dit artikel is aan nauwkeurig beschreven wat de basisreden voor het bijstellen van de Standard & Poors rating voor Suriname is. Echter zijn er hierover de positieve en negatieve oordelen. De schrijver heeft getracht op basis van delen van het rapport ons te overtuigen van het goed beleid gevoerd door de regering.

Dat het financiële beleid de afgelopen tijd volgens Standard & Poors positief is geweest, is ook aangegeven in het rapport. Tevens is aangegeven dat indien er volgens de zelfde regels door wordt gewerkt de vooruitzichten voor 2018 goed zijn. Er zal dan wel sprake zijn van vooruitgang en verbetering in de komende periode.
Echter is in het rapport ook opgenomen een Upside en Downside scenario, die de schrijver ons heeft onthouden.

Aangezien er voor gebruik van delen van het rapport in een nieuwsmedium schriftelijk toestemming nodig is van Standard & Poors, kan ik u die niet doen toekomen. Vrij vertaald onderstaand de kern van beide scenario’s:

Upside scenario
De aankondiging van aanvullende stappen om het beleggersvertrouwen en het bbp te stimuleren, in samenhang met de aanhoudende stabiele productie van Surinaamse goudmijnen, kunnen de beweging van de overheid richting fiscaal beleid verder versnellen en verduurzamen. Een duidelijk track record van het versterken van economische en fiscale resultaten en verdere verbetering van de externe positie van Suriname, kan resulteren dat de netto externe schuld daalt onder de 50% van de ontvangsten op de lopende rekening en hoger bruikbare reserves op een duurzame basis kunnen leiden tot een upgrade

Downside scenario
Vertragingen bij het versterken van de inkomstenbasis van de overheid of het niet-inhouden van uitgaven kunnen resulteren in een terugkeer naar aanhoudend hoge begrotingstekorten en verdere toename van netto overheidsschuld en rentelasten. Als alternatief kan een zwakkere externe liquiditeitspositie grotere belasting opleveren op de wisselkoers, de inflatieverwachtingen opdrijven, binnenlandse economie ondermijnen en vertrouwen van het binnenlandse financiële stelsel doen afnemen. Met het downgraden van Suriname als resultaat.

Wij zitten nu in een fase waar het mogelijk is vooruitgang en verbetering te boeken of te falen. In een hoerastemming mogen wij allerminst verkeren, aangezien er van vooruitgang op dit moment nog geen sprake is. Die vooruitgang en verbetering kan komen op basis van vastgestelde prognoses, maar het kan ook verkeerd gaan indien men niet vasthoudt aan het financieel beleid dat gevoerd moet worden volgens Standard & Poors.

Voor de consument is uiteindelijk belangrijk dat deze vooruitgang praktisch voelbaar moet zijn. Alleen dan kan er sprake zijn van daadwerkelijke vooruitgang en verbetering.

Vishal Nathoeni
Een oplettende burger

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April