Reshuffling met twee maten
29 Mar 2018, 15:22
foto


Zal de aanstaande reshuffling transparant en deugdelijk zijn? Als dat het geval is zal expliciet moeten worden gemaakt door de president aan welke criteria hij de bestuurders c.q. ministers toetst. Willen die criteria geloofwaardig zijn als referentie in de praktijk, dan moet hij in de toepassing daarvan consistent zijn. Dat betekent dat ook hij zelf aan die criteria moet zijn onderworpen. Consistentie en geloofwaardigheid staan haaks op meten met twee maten, op willekeur.

Het is uitermate onwaarschijnlijk dat de president bij de aanstaande reshuffling deze basisvereisten van good governance in acht zal nemen. Waarom ik dat denk? Omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij bij de aanstaande reshuffling zelf zal bedanken als president. En als president met een drugsveroordeling op zak en een strafeis van 20 jaar gevangenisstraf voor meervoudige moord, mòet je bij reshuffling van ministers zonder strafblad met twee maten meten.

Immers, in elk fatsoenlijk land is het n i e t hebben van een strafblad, een status van moordverdachte e.d. een elementaire voorwaarde om in aanmerking te kunnen komen voor een hoog ambt in het openbaar bestuur. Die elementaire voorwaarde vloeit voort uit de noties van deugdelijk bestuur, respect voor het ambt en de voorbeeldfunctie naar de jeugd en samenleving toe.

Theoretisch kan ik niet 100% uitsluiten dat de president met een transparante en deugdelijke reshuffling komt, dat wil zeggen, zijn ontslag indient, een voorlopig breed gedragen zakenkabinet laat vormen en vervroegde verkiezingen uitschrijft. Maar gezien hij eerder zijn macht heeft gebruikt in een poging te ontkomen aan strafvervolging (zelfamnestiewet, misbruik artikel 148 grondwet), denk ik dat hij hoe dan ook, evenals zijn kameraad Maduro, geen afstand van de macht zal willen doen. Ook niet als economie, bestuur en bevolking daar ontzettend veel baat bij zouden hebben. De verandering van de republiek-van-twee-maten in een republiek van non-discriminatie, zal van onderop moeten komen.

Theo Para
Advertenties