Peru: President Martín Vizcarra beëdigd
25 Mar 2018, 02:47
foto
President Martín Vizcarra is een voormalige ingenieur, een voormalige minister en gouverneur. Hij was ook ambassadeur in Canada. (Foto: EPA)


In de politiek turbulente Peru heeft het Congres vicepresident Martín Vizcarra, beëdigd als staatshoofd nadat de zittende president, Pedro Pablo Kuczynski, ontslag had genomen. Kuczynski heeft na beschuldigingen van corruptie eerder deze week, zijn portefeuille neergelegd.

De verwachting is dat Vizcarra de ambtstermijn van Kuczynski uitdient tot 2021. Na de inauguratieceremonie zei Vizcarra dat de aanpak van corruptie een prioriteit zal zijn voor zijn regering. Maar hij drong er bij alle partijen op aan om een einde te maken aan een politiek van confrontatie. Hij heeft opgeroepen tot samenwerking om groei te bereiken.

"Dit is een nieuw begin voor Peru," zei hij. "We moeten duidelijke doelen stellen voor het land, afgezien van politieke verschillen." Vizcarra (55) heeft aangekondigd dat hij over een paar dagen een volledig nieuw kabinet zal benoemen. "Ik stel een sociaal pact voor om corruptie te bestrijden en groei aan te moedigen, met sociale integratie", zei hij.

Er waren oproepen van de oppositie om nieuwe presidentsverkiezingen te houden. De boodschap van Vizcarra aan het Congres was echter duidelijk - hij is van plan aan de macht te blijven tot het einde van de huidige termijn. Daarvoor heeft hij echter de steun van de oppositie nodig. Die oppositie wordt geleid door loyalisten van de meest opdringerige persoon van Peru, de voormalige president Alberto Fujimori. Zijn belofte om aantijgingen van corruptie tegen zijn directe voorganger, Kuczynski, te onderzoeken, krijgt de steun van Fujimoristas in het Congres.

De dochter van Fujimori, Keiko, die de Popular Force-partij leidt, heeft de nieuwe president succes toegewenst. “Dit is een tijd waarin alle Peruanen verenigd zijn", tweette ze.

Als voormalige gouverneur van een mijnrijke provincie, wordt Vizcarra gezien als bedrijfsvriendelijk, maar sommige Peruanen hebben zich afgevraagd of hij de politieke ervaring heeft om het presidentschap in tijden van crisis aan te kunnen.

De druk op de nieuwe president is groot. Over drie weken is het land immers gastheer van de Summit of the Americas. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij aanwezig zal zijn op de top.

Het Peruaanse Congres heeft vrijdag met overweldigende stemmen het ontslag van Kuczynski goedgekeurd. Hij had woensdag zijn ontslagbrief ingediend, aan de vooravond van een geplande stemming over zijn afzetting in het Congres. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat de oppositie geheime video's en audio had vrijgegeven waarin lijkt dat hij pogingen heeft gedaan om steun te kopen van de oppositie-wetgevers om de motie te verwerpen.

Kuczynski, een voormalige Wall Street-bankier, heeft woensdag op de nationale televisie de beschuldigingen verworpen. Hij zei dat de banden en de audio waren bewerkt om hem te beschuldigen. Als president genoot Kuczynski immuniteit van vervolging. Maar met beschuldigingen van corruptie die tegen hem zijn geuit, zou hij nu berecht kunnen worden. Hij werd ook beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Kuczynski is niet de eerste Peruaanse leider die in opspraak is geraakt. Ollanta Humala, die van 2011 tot 2016 president was, werd in juli tot 18 maanden celstraf veroordeeld, terwijl er aanklachten van witwassen tegen hem worden voorbereid. Hij wordt beschuldigd van het aannemen van geld van Odebrecht om zijn verkiezingscampagnes te financieren. Hij ontkent de aantijgingen.

Alejandro Toledo, die regeerde van 2001-2006, wordt verdacht van het accepteren van US$ 20 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht. Ook hij ontkent de aanklachten. De verwachting is dat Peru in de komende weken formeel om zijn uitlevering uit de Verenigde Staten zal vragen. Peru heeft een beloning van US$ 30.000 uitgeloofd voor alle informatie die kan leiden tot zijn gevangenneming.

Alberto Fujimori, die van 1990 tot 2000 aan de macht was, kreeg in december 2017 om humanitaire redenen gratie van president Kuczynski. Hij was een gevangenisstraf van 25 jaar aan het uitzitten voor schendingen van de mensenrechten en corruptie tijdens zijn ambtsperiode.

Francisco Morales Bermúdez , die regeerde van 1975 tot 1980 werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld wegens de verdwijning van 23 Italiaanse staatsburgers in de jaren '70 en '80.
Advertenties