Meer aandacht nodig voor gedragsproblemen
24 Mar 2018, 16:37
foto


In het kader van het iGROW-project, wordt dit schooljaar de Gender sensitieve Preventie en Aanpak van Gedragsproblemen (GPAG) als pilot uitgevoerd op tien lbo-scholen. Dit gebeurt met middelen van de Europese Unie en de Belgische Federale Overheid. De training GPAG is op verzoek van het Onder directoraat Beroepsonderwijs gestart door het Centrum voor Nascholing Suriname (CENASU) in samenwerking met VVOB.

Gesprekken met leerkrachten uit het lbo wijzen uit dat leerkrachten de lestijd niet altijd even efficiënt kunnen gebruiken. Dit komt onder meer doordat leerlingen ongewenst gedrag vertonen waarmee ze de les en de goede werking van de school verstoren. Leerkrachten leren vanuit een gender sensitieve optiek gedragsproblemen herkennen en (preventief) aanpakken. Ook worden er handvaten aangereikt om met seksueel grensoverschrijdend gedrag van leerlingen om te gaan. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC), via het Nationaal Informatie instituut (NII).

Er zijn eerder focusgroep gesprekken gedaan met lbo-leerkrachten, leerlingen en ouders en allen gaven aan dat er nood is aan meer kennis rond en aandacht voor gedragsproblemen en alles wat daarmee samenhangt. Recentelijk deed IGSR in het kader van het iGROW-project een nulmeting op de 10 iGROW scholen waarbij de huidige situatie, zoals ervaren door leerkrachten en leerlingen, in beeld is gebracht. Hieruit bleek dat leerlingen enerzijds graag naar school gaan, maar ook dat een deel van hen aangeven dat er meer controle en meer preventie tegen geweld op school nodig is.

Op 9 maart werd er een grote stakeholdersmeeting georganiseerd in Lalla Rookh met onder andere de directeur Onderwijs, Natasha Bennanon en de onderdirecteur Onderwijs, Muriel Hoepel. Ook waren er afgevaardigden vanuit het MinowC (Beroepsonderwijs, Begeleiding, Inspectie, Bureau Internationale Betrekkingen, Onderwijsbureaus), RKBO, EBGS, Arya de Waker, Scholen met de Bijbel, Jeugdparlement en IGSR aanwezig. Het doel hiervan was om de ruim 80 aanwezigen breder te informeren over de GPAG en aandacht te vragen voor het gezamenlijk aanpakken van gedragsproblemen.

Het ligt in de bedoeling de GPAG-trainingen, na een grondige evaluatie en waar nodig aanpassing, in twee fasen aan te bieden aan de overige lbo-scholen en wel in het schooljaar 2018-2019 en het schooljaar 2019-2020, meldt het MinowC.
Advertenties