VN: ‘Alarmerende’ daling natuur bedreigt voedsel, water en energie
23 Mar 2018, 12:20
foto
Een jongen zoekt naar plastic flessen in de vervuilde Bagmati-rivier in Kathmandu. (Foto's: Reuters)


Menselijke activiteiten veroorzaken een alarmerende afname van de verscheidenheid aan het planten- en dierenleven op aarde en brengen voedsel, schoon water en energievoorziening in gevaar. Dat staat in een door de Verenigde Naties (VN) ondersteund onderzoek over biodiversiteit dat vandaag is gepubliceerd.

Verontreiniging, klimaatverandering en ontbossing om plaats te maken voor landbouwgrond behoren tot de toenemende bedreigingen voor de natuur, zeggen meer dan 550 experts in een reeks rapporten die door 129 regeringen na besprekingen in Colombia zijn goedgekeurd. "Biodiversiteit, de essentiële variëteit van levensvormen op aarde, blijft in elke regio van de wereld achteruitgaan", schrijven de auteurs. "Deze alarmerende trend brengt de kwaliteit van leven van mensen overal in gevaar."

Vier regionale rapporten hadden betrekking op Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de Stille Oceaan, Afrika, Europa en Centraal-Azië - alle delen van de planeet behalve de polen en de volle zee. Voor Noord- en Zuid-Amerika schat het rapport dat de waarde van de natuur voor mensen - zoals gewassen, hout, waterzuivering of toerisme - minstens UU$ 24,3 biljoen per jaar bedroeg, wat overeenkomt met het bruto binnenlands product van de regio van Alaska tot Argentinië.

Bijna tweederde van die natuurlijke bijdragen was in verval in Amerika, staat in het rapport. "Biodiversiteit en de bijdragen van de natuur aan mensen klinken, voor veel mensen, academisch en ver weg van ons dagelijks leven," zegt Robert Watson, voorzitter van het Intergovernmental Science-Policy Platform voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten (IPBES). "Niets is verder van de waarheid verwijderd."

In het rapport over Afrika was volgen andere economische schattingen de opname van broeikasgassen door één hectare bos in Centraal-Afrika US$ 14.000 per jaar waard. Over de hele wereld worden steeds meer dieren en planten bedreigd, variërend van olifanten in Afrika tot zeldzame mossen in Europa. Meer dan de helft van de Afrikaanse vogelsoorten en zoogdiersoorten zou tegen 2100 verloren kunnen gaan door de klimaatverandering, stelt hij.

"Tegen 2100 zou klimaatverandering ... kunnen resulteren in het verlies van meer dan de helft van Afrikaanse vogel- en zoogdiersoorten", zegt Emma Archer van Zuid-Afrika, de covoorzitter van het Afrikaans onderzoek.

Voor vervuiling waren acht van de tien rivieren over de hele wereld met de meeste plastic afval in Azië. Volgens de huidige trends zou er halverwege de eeuw door overbevissing geen exploiteerbare visbestanden in de regio Azië-Stille Oceaan mogelijk zijn. De stijgende menselijke populaties in veel ontwikkelingslanden zouden nieuw beleid vereisen, zowel om de natuur te beschermen als om de VN-doelstellingen te halen om armoede en honger tegen 2030 uit te bannen.

In Europa en Centraal-Azië zijn wetlands sinds 1970 gehalveerd. De gemiddelde ecologische voetafdruk - of grond die per persoon nodig is voor een duurzaam milieu - is 5,1 hectare tegenover een beschikbare 2,2. Te midden van de duisternis, waren er enkele lichtpuntjes. De bosbedekking was tussen 1990 en 2015 met 22,9 procent gestegen in China en andere landen in Noordoost-Azië. Parken en andere beschermde gebieden groeiden in veel regio's, waaronder Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. En populaties van dieren zoals de Iberische lynx, de Amoer-tijger en het luipaard uit het verre oosten kwamen dankzij instandhouding terug van de rand van uitsterven.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March