CIS en Matawai gaan samenwerking aan
23 Mar 2018, 08:24
foto
De in aanbouw zijnde krutu oso te Bethel wordt eind van deze maand opgeleverd. (Foto: CIS)


De toekenning van 97.000 ha gemeenschapbos en de aanleg van de weg naar het Matawai dorp Pusugrunu in Centraal Suriname, heeft ertoe geleid dat Conservation International Suriname (CIS) een samenwerking gezocht heeft met deze lokale gemeenschap. De milieuorganisatie benadrukt de transparantie en goede afstemming met de Matawai gemeenschap voor duurzaam beheer van het gemeenschapsbos. CIS investeert US$ 50.000 in de ontwikkeling van de gemeenschap.

Gezien de ligging van het gemeenschapbos in de directe nabijheid van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR), alsook de kennis van CIS over de positieve en negatieve effecten van ontsluiting in gebieden, is de gemeenschap benaderd om een relatie aan te knopen voor het duurzaam beheer en gebruik van het gemeenschapsbos.

Voorafgaand aan deze samenwerking zijn er in een jaar tijd zowel in Pusugrunu als Paramaribo, krutu’s gehouden. Deze krutu’s waren belangrijk om het kader van de relatie tussen CI en de Matawai te bepalen voor het duurzaam beheer en gebruik van het Matawai gemeenschapsbos. Uiteindelijk werd de samenwerking tussen de milieuorganisatie en de Matawai gemeenschap in Centraal Suriname in maart 2017 gesloten.

Deze relatie werd in een gran krutu voor twee jaar vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MOU). De MOU werd ondertekend door granman Leslie Valentijn van de Matawai gemeenschap, districtscommissaris Yvonne Pinas en Executive Director van CIS, John Goedschalk.

Investering van US$ 50.000
Deze MOU heeft geleid tot het begrenzen van een derde deel van de 97.000 ha Matawai gemeenschapsbos als zogenaamde community conservation area. Vanuit de visie van de gemeenschap is samen met CIS overeengekomen dat dit deel van het gemeenschapsbos behouden zal blijven. Daartegenover, zal samen worden gewerkt bij het zoeken van donoren voor het uitvoeren van groene financieringsmechanismen die tot alternatieve inkomstenbronnen voor de lokale bewoners moeten leiden. Terwijl de inspanningen hiervoor geschieden en de begrenzing van de community conservation area reeds vastgesteld zijn, is ook overeengekomen dat CIS US$ 50.000 aan gemeenschapsontwikkeling investeert.

Omdat de gemeenschap meewerkt aan natuurbescherming en duurzaam beheer van het leefgebied, kunnen vanuit CI-middelen gekanaliseerd worden voor gemeenschapsontwikkeling. Deze middelen zet CIS op projectmatige wijze in ten behoeve van de gemeenschap, hetgeen gefundeerd is op de voorkeuren en prioriteiten van de gemeenschap die via het leiderschap kenbaar gemaakt zijn. Als resultaat worden met de US$ 50.000:
• 2 krutu oso's te Bethel en Boslanti gebouwd. De krutu oso van Bethel wordt in maart 2018 gefinaliseerd, terwijl die van Boslanti op een later tijdstip geleverd zal worden. De waarde van deze krutu oso’s is $ 37.824.
• Ter waarde van US$ 9.902 is er apparatuur aangeschaft die gemeenschapsproductie moet stimuleren.
• Verder is voor een jaar US$ 2.273 ter beschikking gesteld voor het vergoeden van drie werknemers in de projecten die tussen CIS en de Matawai uitgevoerd worden.

De projectactiviteiten worden door de gemeenschap uitgevoerd, die in de Stichting Investerings Fonds Matawai belichaamd wordt. Voor de projecten zijn officiële contracten gesloten om de bewaking van de gelden te monitoren.

CIS tracht samen met de gemeenschap van Matawai en alle relevante actoren, duurzame ontwikkelingsmodellen in het gebied te implementeren. Deze ontwikkelingsmodellen moeten resulteren in zowel gemeenschapsbewustzijn in duurzaam bosbeheer en bescherming, als in groene economische ontwikkeling. CIS zal waar gewenst, blijven dienen als technisch adviseur voor de Matawai gemeenschap in hun ontwikkelingsvisie, meldt de milieuorganisatie.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March