Kracht social media: Kwade overwint het goede?
21 Mar 2018, 04:38
foto


Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo worden de verschillende platformen voor tientallen doeleinden gebruikt, zoals bedrijven die deze gebruiken als een alternatief om hun producten aan te bieden, politieke partijen die hun campagne digitaal voeren en anderen die blogs schrijven, foto’s en filmpjes delen met familie en vrienden enzovoorts.

De meerderheid van de Surinaamse bevolking is actief op social media. Dat blijkt de uit statistieken van internet world stats (2017), waarbij er vastgesteld is dat er ruim 310.000 Facebookgebruikers in Suriname zijn. Doordat de platformen zo actief worden gebruikt, komt men daardoor ook in een razend tempo op de hoogte van de laatste nieuws, activiteiten, advertenties, maar ook roddels, geruchten en 'fake' nieuws. Tussen deze content bevindt zich vaak 'goed' maar ook 'kwaad' materiaal dat graag met anderen wordt gedeeld via digitale media en zodoende ook viral gaat.

Voorheen was het voornamelijk content vanuit het buitenland die viral ging, maar sinds het 'knoflooksaus' incident gaan er regelmatig actuele Surinaamse onderwerpen viral. Wanneer een bepaald onderwerp trending is op social media, zie je de creativiteit van de Surinamers naar voren komen. Al gauw worden er parodieën, spotprenten, liedjes en filmpjes gemaakt. Content die viral gaan, zijn meestal goede deals, komische video's en andere items die bewust op social media worden geplaatst om bijvoorbeeld het aantrekken van klanten of het bezorgen van een lach. Echter komt er dankzij kwaadwilligen ook privé content op social media terecht. Hierdoor ontstaat er ook het gevaar dat content dat niet voor publiek bedoeld is, viral kan gaan. Dit wordt gedaan om personen bewust in een kwaad daglicht te plaatsen, of gewoon 'om een kiek te breken', met alle gevolgen van dien.

Recentelijk werd na een verkeersongeval een noodoproep voor het doneren van een bepaalde bloedgroep massaal gedeeld door de Surinaamse bevolking op verschillende platformen. De kracht van social media werd in dit geval positief bewezen, aangezien het bericht heeft geresulteerd in een recordaantal bloeddonaties bij het Surinaamse Rode Kruis. Het gezegde 'Faith in humanity restored' was in dit geval erg toepasselijk.

Wie dacht dat er in Suriname alleen het 'goede' gedeeld wordt op social media, komt van een koude kermis thuis. 'Faith in humanity restored' was van korte duur aangezien in het afgelopen weekend er een privé video viral ging. De bewuste video was duidelijk met kwade bedoelingen door derden op social media geplaatst. Al gauw werd deze honderden keren gedeeld en werden spotprenten (ook door o.a. bekende Surinamers) gemaakt. In de video was er een noodkreet te horen, een vrouw die duidelijk hulp nodig had. Waar je zou denken dat de meerderheid eventueel advies kon geven, hulp kon aanbieden of haar naasten zouden benaderen, was het tegendeel waar. Social media zat vol met walgelijke commentaar, spotten over zelfmoord en zoveel negativiteit. Het negatieve commentaar werd door velen goedgesproken door te zeggen: 'Facebook is kiek, dan moest ze het niet zetten op FB'.

Dat de persoon in de video hulp nodig had, staat buiten kijf, maar na alle commentaar van personen die niet verder kijken dan hun neus lang is, kan geconcludeerd worden dat zij harder hulp nodig hebben. Dat het ging om een oude privé video geplaatst door derden was voor dovemansoren. Wat velen niet door hadden is dat ze onbewust bezig waren met cyberpesten en dat dit ernstige gevolgen kon hebben voor de persoon in de desbetreffende video. “Ach, wat kan ons dat schelen, zolang wij maar pret hebben”.

Onlangs werd Suriname opgeschrikt door een tiener die vermoedelijk na het spelen van een mobielspelletje zelfmoord heeft gepleegd. Dit bericht is normaal nieuws uit het buitenland en een zeer uniek geval voor Suriname. Nu is Suriname wederom een uniek geval rijker: Zelfmoord, mede dankzij het cyberpesten voor een weekendje goedkoop humor. De desbetreffende video laat een duidelijke boodschap zien dat niemand perfect is en dat zoiets ook een naaste kan overkomen. Laten we met zijn allen hieruit een les leren en voorkomen dat er een volgende slachtoffer valt. Stop met cyberpesten!

Vishay Hardwarsing
Advertenties