Venezolaans stadje geeft eigen munt uit
20 Mar, 12:19
foto
De Elorza munt is uitgegeven door de burgemeester en wordt verhandeld via een bankoverschrijving. (Beeld:Twitter/@Joseaguerra)


Te midden van een acuut nationaal tekort aan bankbiljetten, is de stad Elorza in het westen van Venezuela begonnen met het uitgeven van zijn eigen papieren valuta. Plaatselijke functionarissen zeggen dat de valuta het voor bewoners en bezoekers gemakkelijker maken om te handelen tijdens de festiviteiten van de stad, die maandag zijn begonnen.

Ze stellen dat de ongebreidelde hyperinflatie en de schaarste van bolivars, de nationale valuta, de handel in Elorza hadden beïnvloed. De nieuwe valuta kan worden gekocht bij het kantoor van de burgemeester via een bankoverschrijving. De papieren biljetten zijn voorzien van het gezicht van de onafhankelijkheidsheld José Andrés Elorza en zijn, net als de stad, naar hem vernoemd.

"Mensen hebben geen bolivars om te besteden, daarom hebben we rekeningen van twee denominaties gemaakt ... en we hebben al 2 miljard bolivars verkocht", zegt burgemeester Solfreddy Solórzano, van de regerende PSUV-partij. De lokale zakenman, Canuto García, legde uit dat de stad met het idee kwam, nadat het merkte dat tijdens lokale festiviteiten in nabijgelegen steden "het geld niet stroomde". De veehouder legt uit dat degenen die alleen een koekje of zelfs een hele koe van de barbecue willen kopen, nu in staat zijn dat te doen.

Venezuela heeft de hoogste inflatie in de wereld. Vanaf het begin van dit jaar tot het einde van februari 2018 stegen de prijzen in Venezuela met meer dan 6.000%, volgens een schatting van de door de oppositie gedomineerde Nationale Vergadering.
Venezolanen zijn aan limieten gesteld van het geld dat ze per persoon per dag uitgeven. Per dag per persoon staat het limiet op 10.000 bolivars, wat neerkomt op minder dan vijf US cent op de zwarte markt.

Op de zwarte markt zijn de 2 miljard bolivars aan Elorzas die door de lokale autoriteiten worden verkocht gelijk aan bijna $ 9.000. Bewoners en bezoekers die Elorzas willen kopen, kunnen dat doen via een bankoverschrijving of met een pinpas bij het kantoor van de burgemeester, zonder de noodzaak om stapels bolivars mee te nemen.

De lokale autoriteiten brengen een provisie van 8% in rekening, maar zeggen dat ze een terugbetaling zullen bieden voor alle niet-bestede Elorzas. Handelaren kunnen hun Elorzas aan het eind van de dag naar het kantoor van de burgemeester brengen en het equivalent in bolivars laten overboeken naar hun rekeningen.

Elorza is niet de eerste stad in Venezuela die op het idee is gekomen om zijn eigen geld te drukken. In december lanceerde de gemeenschap van El Panal in Caracas papieren notities - panales - die konden worden ingewisseld voor de rijst die de gemeenschap verbouwt.

Critici van de regering van president Nicolás Maduro beschuldigen Venezuela van de onstuimige hyperinflatie op valutabeheersing die wijlen president Hugo Chávez 15 jaar geleden introduceerde. De regering zegt dat “imperialistische “ naties en vijandige zakenmensen van het land een economische oorlog voeren tegen Venezuela. Ze zouden ook schuldig zijn aan de smokkel van de Venezolaanse munt naar het naburige Colombia.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January