Wereld reageert op herverkiezing Vladimir Putin
19 Mar 2018, 12:20
foto


Wereldleiders feliciteren Vladimir Putin met zijn herverkiezing voor een nieuwe termijn van zes jaar als Russische president. De westerse leiders reageerden echter traag door de recente spanningen.

De Chinese president, Xi Jinping, zei dat het partnerschap van zijn land met Rusland op zijn "beste niveau in de geschiedenis" was. Maar Europese waarnemers zeiden dat terwijl de peiling efficiënt werd uitgevoerd er een gebrek aan echte keuze was. Putin kreeg volgens de officiële resultaten meer dan 76% van de stemmen. Hij zei dat hij veranderingen in zijn regering overwoog, waaronder de functie van premier.

Voormalig president Dmitry Medvedev heeft de functie vervuld sinds hij in 2012 van plaats veranderde met Putin. Medvedev regeerde sinds 1999 als president of premier. De belangrijkste oppositieleider, Alexei Navalny, was uitgesloten van de verkiezingsrace.

In een felicitatieboodschap aan Putin zei de Chinese leider Xi: "Op dit moment is het uitgebreide strategische samenwerkingsverband tussen China en Rusland op het beste niveau in de geschiedenis, wat een voorbeeld is voor het bouwen van een nieuw type internationale betrekkingen."

De Japanse premier Shinzo Abe sprak met Putin over het werken aan de ontwapening van het Koreaanse schiereiland, meldt het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De leiders van Iran, Kazachstan, Wit-Rusland, Venezuela, Bolivia en Cuba hebben ook hun beste wensen gestuurd. Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zei dat ze de Russische president heel snel een telegram zou sturen. "We hebben meningsverschillen met Rusland en we hebben zeer duidelijk kritiek op het Russische beleid ten aanzien van sommige kwesties - Oekraïne, Syrië," zei hij.

Maar waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) zeiden in een rapport: "Beperkingen op de fundamentele vrijheden van vergadering, vereniging en meningsuiting, evenals op kandidaatregistratie, hebben de ruimte voor politieke betrokkenheid beperkt en geleid tot een gebrek aan een echte strijd." Het rapport voegde echter eraan toe dat de verkiezingscommissie de verkiezingen efficiënt had beheerd.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn de afgelopen weken opgelopen door de vergiftiging van ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Groot-Brittannië. De Britse regering heeft Rusland beschuldigd voor de aanval met zenuwgas op de voormalige geheimagent.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 23 Russische diplomaten uit Londen gezet, wat aanleiding gaf tot een vergeldingsactie van Moskou. De Verenigde Staten, die de Britse veroordeling van Rusland heeft gesteund, heeft onlangs sancties opgelegd aan een groep Russen voor vermeende inmenging in de verkiezingen van 2016.

De overweldigende overwinning - die alom werd voorspeld – toont een toename van het aantal stemmen dat Putin heeft behaald in vergelijking met de stembusgang in 2012, toen hij 64% van de stemmen kreeg. Bij de stemming zondag heeft hij meer dan 67% van de stemmen gehaald.

Tijdens een bijeenkomst in Moskou zei Putin dat de kiezers "de prestaties van de afgelopen jaren hebben erkend". Zijn naaste concurrent, miljonair communist Pavel Grudinin, kreeg iets minder dan 12% van de stemmen. De andere kandidaten, Ksenia Sobchak, een voormalige reality-tv-presentator, en veteraan-nationalist Vladimir Zhirinovsky kregen respectievelijk minder dan 2% en minder dan 6%.

Video-opnamen van stembureaus toonden onregelmatigheden in een aantal steden en dorpen in heel Rusland. Verscheidene vertoonden verkiezingsambtenaren die dozen met stembiljetten vulden. Navalny werd uitgesloten van de verkiezing omdat hij is veroordeeld voor verduistering. Hij blijft erbij dat de veroordeling is opgezet door het Kremlin.

Tijdens de dag van de verkiezingen heeft de onafhankelijke verkiezingswaarnemingsgroep Golos honderden onregelmatigheden gemeld. Maar Ella Pamfilova, hoofd van de centrale kiescommissie, zei dat er maar half zoveel meldingen waren van schendingen vergeleken met 2012, en dat geen enkele serieus was.

De stemming van zondag was ook de eerste op de Krim sinds Rusland de regio van Oekraïne veroverde. De overwinningsbijeenkomst van Putin viel samen met de herdenking van de annexatie. Kiev heeft de annexatie bitter betwist en de verovering zorgde voor oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen. Russen die in Oekraïne wonen, konden niet deelnemen aan de stemming van zondag omdat de regering in Kiev de toegang tot Russische diplomatieke missies had geblokkeerd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March