Rusland geeft Putin vierde termijn van zes jaar
19 Mar, 01:42
foto
Vladimir Putin wint vierde termijn van zes jaar in Rusland. (Foto: Reuters)


De Russische president Vladimir Putin heeft zondag een nieuwe overweldigende verkiezingsoverwinning behaald. Hij krijgt nog een zittingstermijn van zes jaar in het grootste land ter wereld. Zijn herverkiezing komt op een moment dat zijn banden met het Westen op een vijandig pad zitten.

Putin’s overwinning betekent dat zijn politieke dominantie in Rusland bijna een kwart eeuw zal zijn tot 2024. Tegen die tijd zal hij 71 jaar zijn. Alleen de Sovjet dictator Josef Stalin was langer aan de macht. Putin heeft beloofd zijn nieuwe termijn te gebruiken om de Russische verdediging tegen het Westen te versterken en de levensstandaard te verhogen.

In een algemeen verwachte uitkomst, kondigde de centrale kiescommissie, met iets meer dan 70 procent van de stemmen geteld, aan dat Putin, 75,9 procent van de stemmen had gewonnen. Putin heeft in de afgelopen 18 jaren het politieke landschap in Rusland gedomineerd.

In een overwinningstoespraak bij het Rode Plein vertelde Putin een juichende menigte dat hij de overwinning interpreteerde als een blijk van vertrouwen in wat hij in moeilijke omstandigheden had bereikt. "Het is erg belangrijk om deze eenheid te behouden. We zullen nadenken over de toekomst van ons groot moederland," zei Putin, voordat hij de menigte leidde in herhaaldelijke slogans van" Rusland! ". Hij vertelde achteraf dat er moeilijke tijden vooruit liggen, maar dat Rusland een kans had om" een doorbraak" te maken.

Gesteund door de staatstelevisie, de regerende partij en gecrediteerd voor een goedkeuringsscore van rond de 80 procent, was zijn overwinning nooit in twijfel. Zijn naaste uitdager, de kandidaat van de Communistische Partij Pavel Grudinin, kreeg ongeveer 13 procent, volgens de voorlopige resultaten, terwijl de nationalistische Vladimir Zhirinovsky ongeveer 6 procent kreeg. De voornaamste oppositieleider, Alexei Navalny, was uitgesloten van deelname aan de verkiezingsstrijd.

Toen hij na zijn overwinning tot verslaggevers sprak, lachte Putin een vraag weg over nog een termijn van zes jaar. “Wat jij zegt is een beetje grappig. Denk je dat ik hier zal bijven tot ik 100 ben?. Nee”, zei hij. Zijn overwinning – die algemeen was voorspeld – is groter dan bij de verkiezingen in 2012, toen kreeg hij 64% van de stemmen. Een staatspeilingsbureau had een opkomst van 60% voorspeld. Het campagneteam van Putin had gehoopt op een hogere opkomst, om hem de sterkst mogelijke mandaat te geven. Het team zei na de bekendmaking van de voorlopige resultaten dat het een “geweldige overwinning” was. “Het percentage spreekt voor zich. Het is een mandaat dat Putin nodig heeft voor toekomstige besluiten, en hij moet er veel nemen,” vertelde een woordvoerder aan het Russische Interfax.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January