Groep TechBosses wint hackomation 3
19 Mar, 06:29
foto
TechBosses, de winnaars van Hackomation. Zij hebben een apparaat ontwikkeld waarbij informatie over het ongeboren kind en moeder opgeslagen wordt en verstuurd naar de specialist. (Foto's: René Gompers)


‘Heart My Baby’ is een apparaat waarmee de status van de nog ongeboren baby en de moeder kan worden bijgehouden, de informatie digitaal wordt opgeslagen en via internet verstuurd wordt naar de medische specialisten. Met deze uitvinding heeft TechBosses zaterdag de eerste plaats behaald op de Kosmos/IT-Core Hackomation. De hackomation is een wedstrijd voor de ‘Mac Gyvers’ op het gebied van computers, engineering, en de ‘internet of things’ licht de tevreden organisator, Theo Boomsma van IT-Core, toe.

De hackomation is voor de derde keer gehouden. Meer dan 100 personen, verdeeld over 22 teams hebben meegedaan aan de competitie die drie maanden geleden is begonnen. De beurs waarbij de eindproducten zijn tentoongesteld, en de wedstrijdfinale hebben in het gebouw van de Institute for Graduate Studies & Research (IGSR) plaatsgevonden. IT-Core is ook de mede organisator van de jaarlijkse hackathon in het Telesur trainingscentrum. Het verschil met de hackomation is dat de deelnemers in plaats van applicaties bouwen voor de telefoons en computers, apparaten of installaties bouwen die op het internet kunnen worden aangesloten, wat onder andere monitoren en besturen op afstand mogelijk maakt.

De groep Techbosses heeft met ‘Heart My Baby’ een diepe indruk gemaakt op de jury. Gefluit, gejuich en een lang applaus wanneer het product van Alleyanto Arga, Rosano Lagadeau, Shiva Oedit, Ashitosh Toelsie en Avinash Koenjbehari tot de beste van Hackomation 3 wordt gekroond. Het apparaat, een houten doos, met een middelgroot display en waar een sticker van de Dreamworks Boss Baby op prijkt, kan hartslagen van de baby in de buik meten legt Shiva uit. “Het voordeel is natuurlijk dat de moeder niet speciaal naar de specialist hoeft elke keer. Het kan gewoon thuis, eigenlijk van anywhere kunnen de statussen nagegaan worden van de baby en de moeder en verstuurd worden naar de artsen. Zolang er internet is kan er op afstand gecommuniceerd worden.”

Op de tweede plaats staat de groep Yahooligans met 24KAP.. “Dat staat voor Kill All Pests, 24 hours everyday,” licht Arantxa Ramautar toe. “Iedereen die plant heeft last van insecten. Wij hebben ons gericht op het planten in kassen. We hebben een installatie gebouwd die automatisch insecten detecteert en in actie komt. Bijvoorbeeld, de camera's die we hebben ingebouwd kunnen bepaalde rupsen herkennen. Bij herkenning gaat de sproeier automatisch aan. De landbouwer kan natuurlijk ook op afstand het proces volgen, het systeem bedienen en programmeren. Voor dit systeem hebben we 'niem' gebruikt want pesticiden zijn schadelijk.”

Op nummer drie staan de Pipeliners die een waterfilteringsysteem hebben gebouwd. “Dit systeem is speciaal voor het filteren van grijs water,” legt Vijin Boedhoe uit. Grijs water is het water uit de badkamer, de wasbak of de wasmachine. Het water gaat door drie filters. Eerst worden de grove deeltjes eruit gehaald, daarna gaat het door een biofilter waar de chemicaliën worden gescheiden en dan een UV- filter waar de bacteriën worden gedood. Het water is dan nog niet 100 procent gezuiverd, maar is wel bruikbaar voor de fontein, wassen van kleren, auto’s of plantjes natmaken. Natuurlijk is het proces digitaal bij te houden.”

Het ligt in de bedoeling dat de apparaten verder ontwikkeld worden voor ze op de markt gebracht worden, deelt organisator Boomsma mee. “De mensen hebben gewerkt met wat ze voor de hand hadden. Het is heel mooi om te zien hoe inventief en innovatief men wel is,” merkt hij op. “Dit is waar IT-Core voor staat, het stimuleren van de innovatie op ICT gebied. We zijn heel tevreden en gelet op de reacties, de deelnemers ook. Hun aantal is explosief gegroeid, van 20 deelnemers de eerste keer naar meer dan 100 bij de derde editie.”

Reina Ravales, directeur van Handel & Industrie, is ingenomen met het evenement. “Ik vind het een ontzettend inspirerend event,” merkt ze op. “Jonge mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp maar niet weten hoe de technologie toe te passen, krijgen de kans om het te leren in een korte tijd. Wat zo indrukwekkend is, is dat de jonge mensen werkelijk maken wat ze een paar maanden geleden hadden aangekondigd. Top.”

De vertegenwoordiger van Kosmos Energy Mike Resomardono, geeft mee dat het bedrijf vanaf volgend jaar verder wil gaan dan het sponsoren van de hackomation. Gedacht wordt aan het verder begeleiden van winnaars, legt Resomardono uit. “Kosmos staat uiteraard achter innovatie. In Ghana bijvoorbeeld heeft het bedrijf een innovation centre opgezet dat nu al vruchten begint af te werpen.”

René Gompers

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January