China: President Xi begint tweede termijn
18 Mar, 08:24
foto
Vicepresident Wang Qishan en president Xi Jinping vormen het machtigste duo in China. (Foto: AFP)


Het Chinese parlement heeft Xi Jinping unaniem gekozen voor een tweede termijn en Wang Qishan benoemd tot zijn vicepresident. Xi heeft zaterdag alle stemmen in het Nationale Volkscongres gehad, terwijl Wang met 2.969 stemmen voor en slechts één tegen werd gekozen.

Wang Qishan was eerder verantwoordelijk voor onderzoek naar corruptie in China. Hij is een langdurige bondgenoot van president Xi en zijn promotie wordt gezien als een verdere consolidatie van de macht van de Chinese leider.

De recente afschaffing van de termijnlimieten voor het Chinese voorzitterschap strekt zich uit tot het vicepresidentschap en geeft de positie meer betekenis dan voorheen.
De Chinese grondwet geeft de vicepresident de mogelijkheid om te assisteren in het werk van zijn chef en om presidentiële taken namens hem uit te voeren - wat betekent dat Wang Qishan, mogelijk in zijn rol voor het leven, veel meer zou kunnen zijn dan het boegbeeld van zijn voorgangers.

Wang (69) heeft sinds de start van de werkzaamheden voor de Chinese Communistische Partij in de jaren tachtig een aantal prominente posities bekleed als beleidsonderzoeker. Hij werd burgemeester van Beijing tijdens de Sars-uitbraak daar in 2003 en was uitvoerend voorzitter van het Olympisch Comité van de stad voorafgaand aan de Spelen van 2008.

In 2007 trad hij toe tot het Chinese Politburo en werd in 2009 de belangrijkste onderhandelaar van de toenmalige president Hu Jintao in handelsbesprekingen met de Verenigde Staten (VS). De voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, beschreef hem destijds als "beslissend en nieuwsgierig" en dat hij een "slecht gevoel voor humor" had.

Wang is echter vooral bekend om zijn meest recente post-leidende onderzoek naar corruptiebestrijding in China. De campagne, gecontroleerd door Wang als hoofd van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie, werd in 2012 gelanceerd onder de toen nieuw benoemde partijleider, Xi Jinping.

Tijdens de eerste vijf jaren van president Xi werden 1,34 miljoen functionarissen op hoog en laag niveau - mensen die Xi minachtte als "tijgers en vliegen" - ten val gebracht door corruptie en disciplinaire maatregelen. Wang, naar verluidt een vriend van Xi zijn jeugd, leidde de beschuldigingen en werd een gevreesde handhaver voor de Xi-regering.

Het einde van de termijnlimieten en de keuze voor een dergelijk prominent partijlid als Wang zou een verandering kunnen betekenen in wat de rol vertegenwoordigt, zeggen analisten. De ervaring die Wang heeft in onderhandelingen met de VS over de economie is aanzienlijk, gezien de heffingsplannen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hua Po, een onafhankelijke Chinese politieke commentator, vertelde het persbureau AFP dat zijn benoeming mogelijk bedoeld is om Wang en Xi als eenheid de strijd aan te laten gaan met president Trump. Hij voegde eraan toe: "Misschien kunnen ze een oplossing bedenken voor deze enorme brouwerij met Amerika over onevenwichtigheden en tarieven. "

En zijn nabijheid tot president Xi zou kunnen betekenen dat hij zijn eigen positie zal innemen. In een gesprek met de New York Times zei onderzoeker Wu Qiang, die eerder verbonden was aan de Tsinghua-universiteit in Beijing, dat Wang “één van de belangrijkste figuren” is in de regering van president Xi. "Wang Qishan zal de rol van vicepresident versterken," zei hij. "De wijziging van de grondwet heeft de status van de president versterkt, en het vicepresidentschap zal daar ook van profiteren."

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January