Francofonie en Good France feest in Suriname
17 Mar 2018, 18:28
foto
Vlnr: Haïtiaanse viceconsul Rosario Alexandre, CTG-vertegenwoordiger Diana Jojé-Pansa, Frankrijk ambassadeur Antoine Joly en Ronny Aloema van Alliance Française de Paramaribo. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Franse taal, cultuur en keuken staan komende week centraal tijdens de viering van het Francofonie feest en Goût de/Good France. Dit Franse cultureel en culinair evenement omvat meer dan alleen de Franse taal, literatuur, kunst, cultuur en gastronomie. “Het is het feest van de culturele diversiteit”, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk in Paramaribo. “Cultuur is de ziel van het leven.”

Joly denkt dan ook dat er geen betere plek dan Suriname is om dit feest te vieren. “Suriname is een goed voorbeeld van de culturele diversiteit.” Op het programma staan een filmvertoning, muziek-, zang- en dansoptreden en Franse diners. Dinsdag 20 maart is de Francofonie dag. Volgens Joly spreken en leren wereldwijd ongeveer 900 miljoen personen de Franse taal. De dag draait niet alleen om de taal maar de Franse cultuur met alle waarden. “We moeten strijden voor diversiteit van cultuur en vechten tegen standaardisatie. Dit is het doel van het feest.”

De viering start dinsdagavond bij Alliance Française de Paramaribo in het Cultureel Centrum Suriname met de vertoning van de Franse docu-film A Voix Haute: La Force de la Parole (2016). Woensdag kan het Surinaamse publiek genieten van de Franse keuken tijdens de gastronomische viering Goût de/Good France. De chef-koks van Hotel Torarica en Eco Ressort tonen dan hun kunnen met een speciaal Frans menu. Speciaal voor het evenement heeft de ambassade in samenwerking met Marriott Hotel en de KLM de Michelin ster chef Guillaume Brisard uit Frankrijk laten halen. Hij presenteert voor Surinaamse autoriteiten en Franssprekende Surinamers een ‘diner à la française’.

Het is de tweede keer dat er in Suriname festiviteiten op meerdere dagen zijn. Naast Frankrijk en Alliance Française, helpen ook de Canadese Hoge Commissie, het consulaat van Haïti en Collectivité Territoriale de Guyane met de organisatie hiervan. Uit Haïti komen zangeres Louna Arens en de dansgroep Les Etoiles d’ Haïti, zegt de Haitiaanse viceconsul Rosario Alexandre. Hij benadrukt dat zijn land het enige Franssprekende Caricom lidland is. Uit buurland Frans-Guyana komen het koor ‘Chorale Inter-Quartier de Saint Laurent-Du-Maroni’ en DJ Cainsa-Alufen. De artiesten staan vrijdagavond op het podium bij Zus & Zo tijdens het afsluitingsfeest ‘Rendez-vous de la Francophonie’.

De participatie van CTG, de Assemblee in Frans-Guyana moet gezien worden in het onderhouden van goed nabuurschap, zegt CTG-vertegenwoordiger Diana Jojé-Pansa. Zij willen met de filmvertoning ook het Franse carnaval promoten onder de Surinamers. De film in het CCS-gebouw en het cultureel feest in Zus & Zo zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie verwijst de organisatie naar de facebook pagina van Alliance Française de Paramaribo.

De Internationale Organisatie van Francofonie is opgericht in 1970 en telt 58 leden en 26 observers. In ongeveer 84 landen wordt het Frans gesproken en het is de officiële taal in 32 landen. Goût de France/Good France wordt wereldwijd in ongeveer 150 landen gevierd op 21 maart, de eerste dag van de lente.
Advertenties