Politieke bekrompenheid van de NPS voorzitter?
17 Mar 2018, 03:34
foto


Na het lezen van het bericht op Starnieuws waar de voorzitter van de NPS reageert op het door het staatshoofd polsen van potentiële ministerskandidaten die naar alle waarschijnlijkheid NPS'ers zijn, kon ik slechts in diep ongeloof mijn hoofd schudden. Ongeloof over hetgeen de voorzitter van de NPS als rechtvaardiging aanhaalt voor het door mw. Levens en dhr. Assen geweigerd hebben van het dienen als minister in het kabinet Bouterse II.

Ten eerste moet het verschil tussen een volksleider en een sekte leider nu wel behoorlijk in het oog springen want wat wel zo duidelijk is, is het feit dat het staatshoofd Bouterse, het belang van de natie (in casu ons onderwijs en ons justitie) boven het eigen partijbelang (NDP belang) heeft gesteld door op zoek te gaan naar de beste kandidaat voor die posten, ook al zouden ze moeten komen van een andere politieke organisatie. Dat geeft tegelijkertijd de democratische inborst, het democratisch denken van het staatshoofd weer en de bereidheid tot samenwerken met een ieder ongeacht politieke kleur, zolang het maar de natie ten goede komt.

Voorts moet ook duidelijk zijn dat er al tal van anderen die tot de NPS behoren onder ditzelfde kabinet Bouterse op zeer belangrijke posten de scepter zwaaien, zonder dat aan hen is gevraagd om van partij te veranderen. Het gaat erom dat de mensen een job moeten verrichten in het belang van de natie. De voorzitter van de NPS constateert en erkent de immense problemen waarmee ons onderwijs te kampen heeft, maar is in dezelfde adem heel erg blij dat zijn partijgenoten de gevraagde bijdrage hebben geweigerd. Het staatshoofd heeft die bijdrage niet voor zichzelf of zijn partij gevraagd, doch heeft een bijdrage van ter zake deskundigen gevraagd ter verheffing van ons onderwijs en ter verheffing van het justitieel beleidsdomein.

Het is dan ook in en intriest dat de NPS voorzitter nu politieke munt denkt te slaan uit deze overigens zeer nationalistische opstelling van het staatshoofd. De motivering van de NPS-voorzitter dat er geen sprake is van een politieke samenwerking met de NDP of geen sprake kan zijn van een samenwerking rechtvaardigt de weigering om een bijdrage te leveren aan de natie, op geen enkele wijze. We brengen daarnevens in herinnering dat het dezelfde NPS fractie in DNA was onder aanvoering van de voorzitter van de NPS die de presidentskandidatuur van dhr. Bouterse heeft ondersteund in 2015, waardoor stonfutu NPS-er, Sunil Oemrawsing, de NPS de rug toekeerde. Het lijkt er veel op dat het hebben van (persoonlijke) macht dusdanig belangrijk is voor de NPS voorzitter dat het landsbelang ondergeschikt wordt gemaakt aan dat doel.

Wanneer men pretendeert nationalist te zijn, dan dient te allen tijde het belang van de natie voorop gesteld te worden. De politieke kleur en politiek ingegeven motieven zijn allen ondergeschikt aan het dienen van het landsbelang. Wat ik bij de NPS voorzitter proef is het tegengestelde van nationalisme, namelijk individualisme. Zeker als we het hebben over nationalisme als gerichtheid op het gezamenlijk functioneren als natie.

We geven aan de NPS-voorzitter mee dat het nationalisme een ideologie is. Het is een manier van denken die niet een zomaar filosofie is, maar die mensen wil aanzetten tot handelen. De ideologie van het nationalisme stelt dat iedere mens zich altijd moet laten leiden door de natie waartoe hij behoort. Een natie is een grote groep van mensen die zich als één geheel beschouwen om twee redenen: omdat ze samen in een eigen staat wonen en omdat ze één cultuur met elkaar delen. Als ofwel die staat ofwel die cultuur er niet is, moet de natie er voor zorgen dat die er komt. In de houding van de voorzitter van de NPS komen geen van deze kenmerken voor.

De heer Venetiaan had als voorzitter van de NPS in zijn regeringen ook wel deskundigen van andere politieke organisaties geaccommodeerd. Een bijzonder voorbeeld was dhr. André Telting als president van de CBvS. Naar onze mening zal bij een ongewijzigde houding van intolerantie en bekrompenheid van deze partijvoorzitter, de verkiezingen van 2020 het doek definitief doen vallen voor deze partij.

Mr. Drs. Sharmila Kalidien - Mansaram
Advertenties