Brazilië: Grote demonstraties bij moord op politicus in Rio
16 Mar 2018, 14:19
foto
Marielle Franco werd geboren in Favela da Mare, één van de gewelddadigste sloppenwijken in Rio de Janeiro. (Foto: EPA)


Tienduizenden mensen in Rio de Janeiro en andere steden in Brazilië zijn de straat opgegaan om te treuren om een vermoorde politicus die campagne had gevoerd tegen politiegeweld. Marielle Franco, een 38-jarige gemeenteraadslid van Rio, werd door velen gezien als een voorstander van vrouwenrechten. Zij en haar chauffeur zijn woensdag allebei doodgeschoten in haar auto.

De Braziliaanse president Michel Temer noemde haar moord een aanval op de democratie en de rechtsstaat. Minister van Openbare Veiligheid, Raul Jungmann, heeft gezegd dat de federale overheid alle beschikbare middelen zal gebruiken om haar moordenaars te vinden. "Ik ben hier op verzoek van president Temer", zei hij tijdens een persconferentie. "Ik wil de vrienden en familieleden van Marielle vertellen dat we de verantwoordelijken zullen vinden en hen zullen straffen voor deze barbaarse misdaad.” Hij voegde eraan toe: "Gerechtigheid zal geschieden."

Franco was op de terugweg van een evenement voor stimulering van de empowerment van zwarte vrouwen in centraal Rio toen een auto naast haar kwam rijden en negen schoten werden gevuurd. Zij en haar chauffeur, Anderson Pedro Gomes, werden beiden gedood en haar persvoorlichter, die op de achterbank van de auto zat, raakte gewond.
Politiefunctionarissen zeiden dat het erop leek dat er opzettelijk op Franco was gericht. Ze werd vier keer in haar hoofd geraakt en drie kogels raakten Gomes.

Franco is in 2016 tot gemeenteraad gekozen en heeft de vrouwencommissie voorgezeten. Ze was raadslid voor de linkse partij Socialisme en Vrijheid. Vorige maand werd ze gekozen als de voorzitter van de commissie die toeziet op de inzet van federale veiligheidstroepen in de favela's van Rio. President Temer zette het leger in de deelstaat Rio in februari in na een piek in gewelddadige misdaad tijdens het carnaval. Het Braziliaanse Congres keurde de maatregel goed, maar de actie heeft de controverse aangewakkerd met een aantal inwoners die klaagden over intimidatie.

Franco, opgegroeid in Mare, een favela-complex in het noorden van de stad, was een uitgesproken criticus van het inzetten van het leger en de federale politie. Op Twitter plaatste ze een bericht over de moord van een 23-jarige man in de Manguinhos-favela. Ze vermeldde dat de familie van de man de militaire politie beschuldigde voor de moord. "Nog een moord op een jongere die op het bord van de PM [militaire politie] zou kunnen eindigen. Matheus Melo verliet de kerk Hoeveel moeten nog sterven voordat deze oorlog eindigt?" vroeg zij.

In een andere tweet sprak ze haar solidariteit uit met de mensen van de favela van Acari. "Wat er nu in Acari gebeurt, is absurd!" postte ze. "Het 41e bataljon van de militaire politie staat bekend als het bataljon van de dood. Genoeg vertrapping van de hele bevolking! Genoeg om onze jeugd te doden!" schreef ze, en voegde een foto toe met de woorden: "We zijn allemaal Acari, stop ons te vermoorden!"

Het VN-Bureau voor de mensenrechten in Genève veroordeelde de "diep schokkende moord op een bekende mensenrechtenverdediger" en riep op tot een zo spoedig mogelijk "grondig, transparant en onafhankelijk" onderzoek.

Amnesty International drong erop aan dat het onderzoek rigoureus is en zich richt op "de context, het motief en de verantwoordelijkheid" voor het doden.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March