Schepen gewaarschuwd voor Caribische onderwatervulkaan
14 Mar, 16:19
foto
De vulkaan Kick 'em Jenny ligt op 8 km van Grenada af. (Beeld: BBC)


Schepen die in het Caribisch Gebied varen, zijn gewaarschuwd om uit de buurt van een onderwatervulkaan te blijven. De vulkaan, Kick ‘em Jenny, toont verhoogde seismische activiteit en bevindt zich op 8 km van Grenada af.

De regering van Grenada heeft een uitsluitingszone van 5 km rond Kick 'em Jenny opgelegd nadat de waarschuwing tot oranje was opgetrokken, wat betekent dat een uitbarsting binnen 24 uur kan plaatsvinden. Seismologen zeggen dat er geen onmiddellijk gevaar was voor de regio.

Professor Richard Robertson van het West-Indisch Seismisch Onderzoekscentrum (SRC) in Trinidad, zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de toegenomen seismische activiteit een tsunami zou veroorzaken. Hij legt uit dat, hoewel een uitbarsting mogelijk was, het waarschijnlijk niet genoeg materiaal zou produceren om grote hoeveelheden water te verplaatsen. Maar hij heeft mariniers gewaarschuwd om buiten de uitsluitingszone te blijven, omdat een toename van gassen het drijfvermogen van schepen zou kunnen verminderen.

De vulkaan bevindt zich op de scheepvaartroute van St. Vincent naar Grenada. Kick ‘em Jenny stijgt 1,3 km boven de zeebodem op een steile helling van de rand van de Kleine Antillen. Het is één van de meest actieve vulkanen in het oostelijke deel van het Caribisch Gebied. Het is minstens een dozijn keer uitgebarsten sinds de eerste geregistreerde uitbarsting in 1939, maar heeft geen geregistreerde doden veroorzaakt. In 1939 schoot een asfaltwolk van 270 meter hoog van het oppervlak van de zee toen Kick 'em Jenny uitbarstte.