Colombia roept ELN-rebellen terug naar vredesgesprekken
13 Mar, 22:36
foto
President Manuel Santos zegt dat het vredesakkoord met de Farc Colombia de meest vreedzame verkiezingen in 50 jaar heeft gegeven. (Foto: AFP)


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gezegd dat de vredesbesprekingen met de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zullen worden hervat na een stop van zes weken. Santos zegt dat zijn beslissing is geïnspireerd door het succes van gesprekken met de grootste rebellengroep Farc.

De Farc ondertekende in 2016 een vredesakkoord en hebben zondag als nieuwe politieke partij deelgenomen aan de parlementsverkiezingen. Santos heeft de gesprekken met het ELN in Ecuador op 29 januari opgeschort na een reeks dodelijke aanvallen op politiebureaus.

De Colombiaanse regering gaf de linkse rebellen de schuld van de drie aanslagen, waarbij minstens zeven mensen om het leven kwamen en meer dan veertig mensen in het noorden van het land werden gewond. De groep heeft toegegeven dat zij een dodelijke aanval had uitgevoerd, maar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de twee andere.

Santos heeft de hoofdonderhandelaar van de regering, Gustavo Bell, nu opgedragen terug te keren naar Quito en de gesprekken te hervatten in de richting van een bilateraal staakt-het-vuren. Het hoofddoel is om "levens te redden en totale vrede te bereiken in Colombia", zegt de president.

Uit de resultaten van de stemming van zondag blijkt echter dat velen het nog steeds oneens zijn met de voorwaarden van de vredesovereenkomst van 2016. De Farc heeft slechts 0,5% van het totale aantal stemmen behaald tijdens de verkiezing van zondag. De conservatieve partijen die tegen het akkoord waren zijn de grote winnaars geworden van de stembusgang. De vredesonderhandelingen met de Farc hebben vier jaar geduurd.

Onder het akkoord krijgt de groep vijf zetels in elk van de twee kamers van het parlement, ondanks de slechte verkiezingsuitslag. "We hebben de meest vreedzame en transparante verkiezingen in een halve eeuw achter de rug," zegt Santos. De Farc, al gedemobiliseerd en ongewapend, "veranderde de kogels voor stemmen, geweld voor de democratie", voegt hij eraan toe. "Dat is de reden waarom we het vredesproces hadden." De ELN-vredesbesprekingen zijn een jaar geleden gestart.

Sunday 20 January
Saturday 19 January
Friday 18 January