VS: Trump ontslaat zijn minister van Buitenlandse Zaken
13 Mar, 10:23
foto
Rex Tillerson zat nog maar een jaar aan als minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, ontslagen. In de plaats van Tillerson heeft hij Mike Pompeo, de directeur van de CIA, benoemd.

Trump maakte het nieuws zelf op Twitter bekend. Hij heeft Tillerson voor zijn diensten bedankt op Twitter en zei dat de nieuwe staatssecretaris "een fantastische job" zou doen. Tillerson, voormalig chief executive van ExxonMobil, werd slechts ruim een jaar geleden aangesteld in de functie.

De president heeft Gina Haspel ook genomineerd om de eerste vrouwelijke directeur van de CIA te worden. Aan The Washington Post heeft Trump gezegd dat Tillerson "veel heeft bereikt in de afgelopen veertien maanden". De precieze reden van het ontslag is niet bekendgemaakt. "Ik wens hem en zijn familie het beste", aldus Trump.

Het besluit van de Amerikaanse leider zou volgens medewerkers van het Witte Huis alles te maken hebben met de gesprekken met Noord-Korea die op de agenda staan. Ook over de aanpak van de crisis met Noord-Korea zouden de twee het al langer niet eens zijn, meldt The Washington Post. Tillerson zou de diplomatieke route verkiezen boven de hardere koers van de president.

Begin oktober zeiden anonieme bronnen dat Tillerson de president tijdens een vergadering een "idioot" had genoemd. Trump vond op zijn beurt dat Tillerson "tijd verspilde" door een diplomatieke dialoog aan te gaan met Noord-Korea.
In december ging al het gerucht dat de Amerikaanse president Tillerson wilde ontslaan. Toen ontkende Trump het echter. Hij erkende wel dat hij en zijn minister op meerdere onderwerpen van mening verschilden.