Dodson: Sensatie over Tranquillo was onnodig
13 Mar, 04:33
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen blijft erbij dat er onnodig sensatie is gemaakt door Assembleeleden over de concessie die de Staat ingevorderd heeft van Tranquillo Mining NV. Deze concessie aan de Kleine Saramaccarivier is uitgegeven aan NV 1, die volledig staatsbezit is. Deze concessie is door NV 1 ingebracht in de Joint-Venture overeenkomst met Iamgold. "Dit proces heeft plaatsgevonden binnen de Mijnbouwwet," benadrukt de minister om verduidelijking gevraagd tegenover Starnieuws.

"Zoals ik aangegeven heb in De Nationale Assemblee bestaat de compensatie van NV Tranquillo uit de restitutie van de gemaakte kosten na validatie door een accountant," zegt de bewindsman. Hij merkt op dat de stukken, zoals beloofd, opgestuurd zijn naar De Nationale Assemblee. Hiertoe behoort ook de overeenkomst met Iamgold. De minister merkt op dat er niks geheimzinnigs is gedaan. "Alles is conform de Mijnbouwwet gebeurd."

Het recht tot exploitatie is in juni 2015 verleend aan Tranquillo Mining NV. Op 20 augustus is dit recht ingetrokken door de Staat, nadat het bedrijf aangegeven had in een brief hier afstand van te willen doen. De kosten die gemaakt zijn door het bedrijf worden vergoed. Het gaat om ongeveer 5.000 ha gelegen in de districten Brokopondo en Sipaliwini, ten oosten van de Kleine Saramaccarivier.

In De Nationale Assemblee hebben oppositieleden behoorlijke kritiek geuit op het verlenen van het recht tot exploitatie aan Tranquillo. Ook de voorwaarde voor de intrekking is ter discussie gesteld. Er zou op basis van voorkennis gehandeld zijn. Minister Dodson vindt dat de zaak zwaar is opgeblazen. Tranquillo krijgt de gemaakte kosten terug, na vaststelling door een accountant.

Sunday 24 February
Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February