ISA gelanceerd, al 130 projecten geïdentificeerd
12 Mar, 00:58
foto
Premier Narinder Modi bij de lancering van de International Solar Alliance in New Delhi.


De lancering van de International Solar Alliance in New Delhi, India is achter de rug. Voorafgaand is de plenaire zitting van de International Solar Alliance Founding Conference gehouden in het Cultureel Centrum van Rashtrapat Bhavan (Presidentieel Paleis) in New Delhi. Er waren 16 staatshoofden, 4 premiers, 2 vicepresidenten en 3 vicepremiers afgereisd om deel te nemen aan de lancering van de International Solar Alliance (ISA), de intergouvernementele organisatie met haar zetel in New Delhi.

Na een kort welkomstwoord van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj, zongen enkele vrouwen het lied "We shall overcome". Deze vrouwen volgen enkele cursussen in India over het gebruik van zonne-energie via de niet-gouvernementele organisatie Barefoot, vertelt Surinames ambassadeur in India, Aashna Kanhai, aan Starnieuws.

De inaugurele rede is gehouden door de Franse president Emmanuel Macron. Frankrijk en India zijn de initiatiefnemers van de ISA. Macron gaf aan dat vele staten de Overeenkomst van Parijs hebben verlaten, vanwege hun eigen agenda, waardoor er een duidelijke breuk is ontstaan tussen Noord en Zuid. Het algemeen belang van onze aarde en het gegeven dat 20-50% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot elektriciteit, is volgens de Franse leider meer dan voldoende reden om de ISA - waarin zonne-energie centraal staat - te ondersteunen. De private en publieke sector en de gemeenschap, zullen met elkaar moeten samenwerken.

Macron vertelde dat in deze opstartfase al 130 projecten zijn geïdentificeerd uit 36 ISA-lidlanden die zullen worden gefinancierd. Vooral over kleinere projecten kunnen volgens hem via het digitale platform van de ISA worden gecommuniceerd. Frankrijk heeft 300 miljoen Euro's ter beschikking gesteld en zal tot 2020 een additionele 700 miljoen voor financieringen opzij leggen. Ondernemingen in de private en publieke sector zullen ook aangespoord worden om via financieringen, te investeren in projecten op het gebied van zonne-energie. President Macron heeft een beroep gedaan op de lidlanden om het investeringsklimaat te creëren. Voor de technologie en training van de uitvoering van de ISA-doelen zijn er 100 Centre's for Excellence opgezet, verspreid over de lidstaten, waar ook via de solar, research op gang is gebracht.

De Franse leider heeft gesteld dat het klimaat een gemeenschappelijk goed is en dat 'climate justice' de verantwoordelijkheid bij ons allen legt en deze verantwoordelijkheid via ISA serieus wordt genomen, gericht op concrete resultaten.

Van de 61 lidstaten die het ISA oprichtingsverdrag hebben ondertekend, hebben 32 dit verdrag geratificeerd. De Indiase premier Narendra Modi gaf in zijn rede aan dat de Zonnegod de drijvende kracht achter de ISA is, nu volgens de Indiase Filosofie, de zon de geest van de aarde is. Hij deelde mee dat in 2022, 100 Megawatt zonne-energie zal worden gewonnen en dat in India nu al 700 miljoen solar studielampen in gebruik zijn in gebieden waar geen elektriciteit beschikbaar is. India heeft in de afgelopen 3 jaar door de beschikbaarheid van zonne-energie, 2 miljard US dollars bespaard en 4 miljoen gigawatt energie. India zal voor de bankabele projecten op het gebied van zonne-energie, consultancy beschikbaar stellen. ISA heeft naast haar corpus fund van US$ 27 miljoen, nog US$ 62 miljoen ter beschikking voor uitvoering.

De staatshoofden van Rwanda, Togo, Gabon, Niger, Bangladesh, Mali, Australië, Sri Lanka, Guyana, Comoros, Ghana, Equatoriaal New Guinea, Djibouti en Burkina Faso, hebben ook het woord gevoerd. President David Granger van Guyana zei dat zonne-energie toegankelijk moet worden gemaakt voor eenieder en dat investeringen en capaciteitsbouw mogelijk moeten worden gemaakt, zodat de kleinere staten ook kunnen genieten van de voordelen van de ontwikkeling van zonne-energie. Guyana ondertekende en ratificeerde het ISA verdrag in januari 2018 en is dit land in transitie naar 'green state'. De overgang naar 'solar state' is een wens.

Vanuatu en Tsaad waren vertegenwoordigd door hun premiers. Ivoorkust was net als Suriname vertegenwoordigd door zijn vicepresident. Met het reciteren van de Gayatri Mantra heeft vicepresident Ashwin Adhin het belang van de zon als energiebron aangegeven. Hij zei dat de (verkiezings)slogan van premier Modi "Acche Din (betere dagen)" er aan kwamen. Hij refereerde verder aan de CSR Solar Farms in Suriname en de invoering van zonne-energie door Staatsolie. Ook verwees hij naar de persoonlijke focus van president Desi Bouterse om met name in de woongebieden van de inheemsen zonne-energie te brengen.

Adhin vertelde dat 93% van Suriname is bedekt met bos en dat recentelijk de Energy Authority als instituut in Suriname is ingesteld. Aangezien Suriname het verdrag niet heeft geratificeerd, is hij geen grondlegger van de ISA. De regering kan dus geen afspraken maken in dit verband. Pas als Suriname het ISA-verdrag heeft getekend, krijgt de minister van Natuurlijke Hulpbronnen een grote rol in deze kwestie en kan de regering verder gaan met onder andere het bespreken van projecten.