Colombia: Ex-Farc-rebellen stemmen voor het eerst
11 Mar 2018, 16:22
foto
Aanhangers van de nieuwe politieke FARC-partij tijdens een campagne-bijeenkomst.(Foto: Reuters)


Colombianen gaan vandaag naar de stembus om nieuwe congresleden te kiezen. Voor de voormalige leden van de Farc-guerrillagroep is het de eerste keer dat de deelnemen aan de verkiezingen.

De ex-rebellen, nu bekend als de Revolutionary Alternative Common Force (ook Farc), kregen 10 congresstoelen als onderdeel van een historische vredesovereenkomst dat in 2016 is getekend. Maar opiniepeilingen geven de linkse groep weinig kans om winst te maken. De stemming wordt gezien als een test voor de presidentsverkiezingen van mei.

Analisten verwachten dat de samenstelling van het congres van Colombia grotendeels hetzelfde zal blijven, met conservatieve partijen die tegen het vredesakkoord zijn en de hoop koesteren een absolute meerderheid te behalen.

De Centro Democratico-partij, onder leiding van oud-president en huidige senator Alvaro Uribe, zal naar verwachting de meeste zetels winnen. De partij van Uribe is fel gekant tegen de vredesovereenkomst en haar leden omvatten enkele van de meest welbespraakte vijanden van de Farc.

Het vredesakkoord heeft het land gepolariseerd omdat Farc-rebellen meer dan 50 jaar tegen de regering vochten en meer dan 260.000 mensen in het conflict werden gedood. Onder de voorwaarden van de deal van 2016, is de Farc gegarandeerd van 10 zetels in de wetgevende macht, zolang zij daartoe campagnes voert.

Correspondent Katy Watson van de BBC, die in Bogotá is, zegt dat veel Colombianen het te vroeg vinden om voormalige rebellen in machtsposities te zien en zeggen dat ze voor hun misdaden bestraft hadden moeten worden.

De voormalige rebellen werden vijandig behandeld tijdens de campagne en de leider van de groep, Rodrigo Londoño, werd bekogeld met eieren en tomaten tijdens de campagne vorige maand. De kandidaten van Farc hebben erkend dat ze kiezers moeten overtuigen dat ze zijn veranderd, maar zeggen dat hun betrokkenheid bij verkiezingen een nieuwe start voor het land betekent.

De stemming vandaag omvat ook partijvoorverkiezingen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in mei. Maar Londoño - beter bekend door zijn rebellennaam "Timochenko" - zal geen kandidaat zijn. Hij heeft zich vanwege slechte gezondheid teruggetrokken uit de presidentiële race. Hij heeft woensdag een hartoperatie ondergaan in een kliniek in Bogotá.

President Juan Manuel Santos werd in juni 2014 herkozen en behaalde wat hij presenteerde als een bevestiging van zijn inspanningen om de opstand van de rebellen te beëindigen. Hij had zijn reputatie ingezet om een vredesovereenkomst met de Farc te sluiten en startte vredesbesprekingen met de groep twee jaar na zijn aantreden in 2010.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March