Noersalim leest leerlingen H.P.G. Latourschool voor
10 Mar 2018, 14:30
foto
Minister Mike Noersalim vindt het belangrijk dat kinderen lezen.


Lezen is erg belangrijk. Vooral bij kinderen is het zaak dat ze op jonge leeftijd gewend raken aan het aspect van lezen. Kennisverrijking en vergroting van de woordenschat behoren tot enkele van de voordelen. Voor minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken was weigeren dan ook geen optie, toen hij door de leiding van de H.P.G. Latourschool werd gevraagd om in het kader van de nationale voorleesweek leerlingen van de zesde klas voor te lezen.

Tijdens een zeer interactieve sessie maakten de kinderen en de bewindsman kennis met elkaar. De leerlingen zongen na een teken van de klassejuf een liedje, maar werden daarna door Noersalim aangespoord om nóg een liedje te doen, met daaraan gekoppeld een onverwachte en ietwat hilarische bewegingssessie. De hele klas was daarna volledig opgewarmd. De Biza-minister testte op speelse wijze de algemene kennis van de leerlingen, om ze daarmee op lijn te brengen met het voor te lezen boek. Na op beeldende wijze een stukje uit De Hemelbrug van Gerrit Barron te hebben voorgelezen, nam de minister afscheid van de kinderen. “Het was een heel aangename en prettige ervaring. De kinderen hebben aardig meegedaan”, zegt Noersalim na de voorleessessie.

Voorlezen is een niet weg te denken voorfase van het uiteindelijk zelf kunnen lezen. Volgens de minister is voorlezen met name belangrijk bij kinderen van twee tot drie jaar. Zij moeten daarna zoveel mogelijk gestimuleerd worden om uiteindelijk zelfstandig te kunnen lezen. Initiatieven zoals de nationale voorleesweek zouden veel vaker moeten worden geïnitieerd, stelt Noersalim. Als kleine jongen werd hij door zijn moeder verplicht de bibliotheek te bezoeken. Dat heeft hem geholpen in zijn latere jaren op school. Het heeft zonder meer bijgedragen aan vergroting van zijn woordenschat, maar ook zijn algemene kennis.

“Ik denk dat we de kinderen meer moeten stimuleren om te lezen. Vandaag de dag is iedereen op social media en dat is niet slecht, want het heeft ook zijn goede kanten, maar internet wordt niet altijd positief gebruikt door de jeugd. Ik was dan ook blij te merken dat de leerlingen internet ook gebruiken om onderzoek te doen. Want lezen en onderzoek doen is een fundamentele attitude”, vindt Noersalim.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March