Proeven met hooglandrijst veelbelovend
10 Mar 2018, 00:58
foto
De afvaardiging van LVV en Regionale Ontwikkeling, met de ambassadeur van Brazilië, Laudemar Aguiar, op bezoek in Papatam. (Foto: NII)


De hoogland demonstratieplots in Papatam, waar diverse variëteiten hooglandrijst worden geteeld, zijn bezichtigd door een afvaardiging van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en de ambassadeur van Brazilië, Laudemar Aguiar. Het is gebleken dat dankzij de juiste teelttechnieken, de productie is gestegen van 900 kilogram per hectare naar 3.000 kilogram per hectare.

De agrarische sector is de toekomst van Suriname, tekent het ministerie van LVV via het Nationaal Informatie Instituut aan. De proeven met hooglandrijst maken deel uit van de uitvoering van het trilateraal project tussen Suriname, Brazilië en Nieuw-Zeeland met als thema Support to the Improvement of the Upland Rice Cultivation in Suriname. Het project wordt gefinancierd door Nieuw-Zeeland en waar nodig door Brazilië en Suriname.

Brazilië komt vooral in met agrarische expertise en technische assistentie. Het is de bedoeling de productie van hooglandrijst in Suriname te verbeteren met het oog op voedselzekerheid voor binnenlandbewoners. In het binnenland werd hooglandrijst - bergi alesi - al op kleine schaal verbouwd voor eigen gebruik. Het ministerie van LVV heeft trainingen gegeven om dit gewas groter en professioneler te doen verbouwen.

De productie van hooglandrijst is inmiddels driemaal hoger geworden. Hooglandrijst is een goed alternatief voor rijstbouw gezien de steeds veranderende klimatologische omstandigheden en internationale ontwikkelingen, die de rijstsector in gevaar kunnen brengen. Dit hooglandrijstproject dat in 2015 is gestart, heeft reeds geresulteerd in demonstratieplots in onder andere Brokopondo, Atjoni en Papatam, meldt LVV via het NII.

Minister Soeresh Algoe van LVV wil de variëteiten aan landrassen die reeds worden geteeld verder stimuleren. Er zullen ook andere variëteiten van betere kwaliteit, met een hogere productie en resistentiegraad, uitgetest worden.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March