Los’ losi nanga bor’bori
09 Mar 2018, 05:37
foto


Afgelopen weekend heeft de Organisatie voor Bus- en Boothouders (OBS) aangekondigd in actie te zullen gaan omdat de regering voor de zoveelste keer gemaakte financiële afspraken niet is nagekomen. Waarschijnlijk nam niet alleen de regering, maar ook de ouders, de leerlingen en studenten de OBS niet serieus. We merken echter dat vanaf maandag de bus- en boothouders in actie zijn gegaan. Verschillende scholen kunnen niet optimaal draaien vanwege deze situatie. Het zijn niet alleen leerlingen en studenten, maar ook leerkrachten die afhankelijk zijn van het schoolvervoer, worden gedupeerd. We hoeven ons niet af te vragen wat de gevolgen daarvan allemaal zijn.

Dit is slechts een van vele voorbeelden waarbij wij zien hoe deze regering omgaat met het land. Hetzelfde beeld hebben wij gezien bij de leerkrachten, waarbij gemaakte afspraken niet nagekomen zijn. Bij de specialisten hebben wij gezien dat die niet konden beschikken over de gelden die het SZF hen schuldig was. De OBS moet bijna elke maand acties voeren om te beschikken over de gelden waar zij recht op heeft. De verpleegsters hopen dat ze kunnen beschikken over hun salarissen aan het eind van elke maand. Het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname dat ook in actie moet gaan omdat de regering maanden achter staat met de betaling van de salarissen. Subsidies aan ziekenhuizen, bejaardentehuizen en kindertehuizen die uitblijven.

En dat komt minister die aan de voorlinie staat van deze hele financiële malaise gezellig in parlement verklaart dat er niets aan de hand is. Dat er genoeg geld is en dat de gedupeerden zonder redenen grijpen naar het uiterste middel; staking. De ene minister verwijt de andere voor de ontstane stagnaties en betalingsachterstanden. Nu in de zaak van de OBS geeft de minister van Onderwijs ad interim aan dat er onderhandeld wordt met zijn collega van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De regering weet toch precies dat ze de mensen geld schuldig is? Straks komt er een tijdelijke oplossing, want volgens de minister heeft de storting intussen plaatsgevonden. Het schoolvervoer zal waarschijnlijk maandag genormaliseerd zijn. Maar hoe wordt de schade van de leerachterstand ingehaald?

Wat gebeurt er in ons land? Accepteert iedereen nu gewoon alles van de regering? Of maken wij ons niet meer druk over de toekomst van het land. Waar is de coalitie die is gekozen door en voor het volk. Of bent u in het parlement om ervoor te zorgen dat regering gerust verder kan met het verpletteren van het land. Oppositie harder ten strijden gaan tegen dit wanbeleid, ja. Het is niet de schuld van de OBS dat deze regering de financiële huishouding van het land niet draaiende kan houden en een verspillend beleid voert. Het is niet de schuld van het ADEK personeel dat deze regering gemaakte afspraken gewoon aan haar laars lapt en zich geen zorgen maakt over de gevolgen. We kunnen de ziekenhuizen, specialisten en apotheken niet verwijten dat ze genoodzaakt zijn patiënten die vooral verbonden zijn aan het SZF en de zgn. BAZO kaarten hebben, moeten weren, omdat de regering met betalingsachterstanden zit. Dagelijks worden er schulden gemaakt om ander gemaakte schulden af te lossen. Het land zit in de uitverkoop en het interesseert deze regering niet wie de koper is.

De NDP heeft aangegeven hoe zij ervoor gezorgd heeft dat binnen het hoogste college van Staat een ideale vertegenwoordiging van vrouwen is. Het is internationale Dag van de Vrouw geweest en kijk maar eens hoe deze regering gevormd door de NDP omgaat met de vrouw. Vrouwen die baby’s hebben verloren in het ziekenhuis omdat er niet voldaan wordt aan de eisen van hygiëne. Moeders die met de handen in het haar zitten omdat ze niet kunnen beschikken over hun salaris en hun kinderen niet te eten kunnen geven. Vrouwen die niet weten of ze de nodige medicijnen kunnen krijgen als ze naar de apotheek gaan. Vrouwen die niet verzekerd zijn van specialistische hulp.

Het wordt tijd dat degenen verbonden aan de verschillende sectoren, de jongeren, de vrouwenorganisaties, maar vooral wij als burgers kritischer gaan worden naar de regering toe en elke door haar gecreëerde stagnatie in het land gaan veroordelen en oplossingen gaan eisen. We kunnen het niet overlaten aan de oppositionele Assembleeleden. Het gaat tenslotte om ons land en onze toekomst. To qoute Assembleelid Asiskumar Gajadien, ‘Un no wan yere bor’ bori nanga los’ losi moro’. Het is tijd om die hypocriete houding aan een kant te zetten en gezamenlijk ten strijden te trekken voor ons geliefd land Suriname

Xiomara Cadogan
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April