USV ook solidair met vrouwen Venezuela
08 Mar, 09:24
foto


Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. De Unie van Surinaaamse Vrouwen (USV) verklaart zich solidair met de vrouwen in Venezuela waar er een politieke, economische en humanitaire crisis heerst.

Veel Venezolanen lijden honger. Er heerst een enorme schaarste aan producten. Ook medicijnen kunnen ze amper krijgen. Terwijl de economie de dieperik is ingegaan, zijn de criminaliteitscijfers gigantisch toegenomen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kromp de Venezolaanse economie vorig jaar met maar liefst 18 procent. Tegelijk wordt geld in sneltempo minder waard. Om een brood te kopen zijn geen muntstukken nodig, maar een stapel bankbiljetten. Volgens het IMF zal de inflatie dit jaar uitkomen op 720 procent. En er ontstaat een braindrain: een groeiend deel van de bevolking, voornamelijk de hogeropgeleide middenklasse, vertrekt.

De autoritaire president Maduro probeert op allerhande manieren de oppositie monddood te maken en door het invoeren van allerlei grondwetshervormingen de macht als alleenheerser te behouden. “De economische aanval tegen Venezuela door de Verenigde Staten is een aanval tegen ons allemaal. Ze proberen ons weer afhankelijk te maken, opnieuw te koloniseren”, aldus Maduro tijdens de bijeenkomst van de zeventiende vergadering van de Beweging van Niet-Gebonden Landen. Maar naarmate het olierijke Venezuela verder afglijdt, raakt het land juist meer geïsoleerd.(nrc.nl 19 september 2016).

Buitenlands Beleid
De USV is zeer bezorgd over het buitenlands beleid welke door de regering wordt bepaald. Het versterken van (vriendschaps-)banden met landen die uitblinken in het schenden van mensenrechten, is internationaal een slecht signaal. Suriname heeft recent ook gestemd tegen de OAS–resolutie die Venezuela’s president Maduro, zou aanmoedigen om vervroegd uitgeschreven verkiezingen in heroverweging te nemen. Het is betreurenswaardig dat het volk van Suriname ongevraagd wordt meegesleurd in dergelijk verregaande besluiten. Waakzaamheid is geboden ter voorkoming dat ook ons land in een isolement geraakt.

Suriname land van Melk en Honing
Terwijl de president zegt: “Suriname een land van melk en honing” drinken veel kinderen melk verdund met water. De honingpot van Suriname wordt leeggeroofd door een kleine groep. De vraatzucht is immens; ze vreten alles op waar er iets te vreten valt zoals: onze staatskas, gronden(concessies), goud, hout, gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, landbouw, visserijsector e.a. Door het bos zien we de bomen niet meer. Terwijl de skalians ons drinkwater met kwik blijven vergiftigen. Gezondheidszorg en onderwijs wordt door slecht beleid onbereikbaar gemaakt voor velen. Het volk wordt financieel uitgehold. “Als de Grieken met geschenken komen wees op uw hoede”, is een bekend gezegde. Terwijl de vrees wordt aangewakkerd over de denkbeeldige, gemeenschappelijke vijand: “het buitenland, de imperialist”moet men de stille kracht van China hier ten lande niet uit het oog verliezen,die reikt tot in het verre binnenland en de districten. Allerhande pakketten worden door China door tussenkomst van de first lady verdeeld. Het volk van Suriname is verworden tot bedelaars.

Salomons Oordeel
In 2010 bij de toetreding van mevr J. Geerlings-Simons als voorzitter van DNA en mevr R. Wijdenbosch als ondervoorzitter, heeft de USV in een persbericht gezegd dat dit 'Salomons Oordeel' is. Nu zeven jaren later kunnen we oordelen wat de voorzitter die ook moeder en vrouw is, gedaan heeft met het land Suriname dat aan haar schoot werd toevertrouwd. Het land is failliet en het volk leeft in armoede. Onze baby’s gaan dood, onze kinderen en jonge vrouwen worden seksueel gemolesteerd, recent was zelfs een geval van groepsverkrachting. Onze senioren burgers en alleenstaande vrouwen pinaren. Onze mannen zijn niet in staat het gezin te verzorgen. Vele bedrijven gaan failliet.

Als eerste burger van het land heeft u een waakfunctie, de regering controleren en de democratie bewaken; ook het democratisch recht van een parlementariër moet gewaarborgd worden. Echter door aanname van de Amnestiewet, de verhoging van het schuldenplafond, en corruptie niet aan te pakken, heeft u het volksbelang verlaten. De USV is teleurgesteld in u en de vrouwelijke coalitieleden die het partijbelang verkiezen boven de eed die zij hebben afgelegd.
Echter allen die ervoor kiezen het kwaad te omhelzen, het kwaad zal ook u omhelzen. It is just a matter of time.

De USV feliciteert de vrouwen met de Internationale Vrouwendag. Op 2 maart hebben 170 landen gebeden voor Suriname. Laten we hopen dat al deze gebeden gehoord worden en de Almachtige ons zal verlossen van het kwaad en ons zal leiden naar een voor alle Surinamers betere toekomst. De USV doet een oproep aan de regering om alles in het werk te stellen om het volk te behoeden van een humanitaire crisis als in Venezuela het geval is.

Unie van Surinaams e Vrouwen
Drs. Asha Mungra
voorzitter