Coca-Cola komt met alcoholische drank
07 Mar, 20:37
foto
Coca-Cola komt na 125 jaar uit met een alcoholische drank. (Foto: AFP)


Coca-Cola is van plan om voor de eerste keer in de 125-jarige geschiedenis van het bedrijf een alcoholische drank te produceren. Er zal vooralsnog alleen in Japan verkocht worden. Het bedrijf wil graag inspelen op de groeiende smaak van het land voor 'Chu-Hi' alcopops, alcohol in blik gemaakt van shochu, soda water en bepaalde smaakmakers. Shochu is tradionele drank in Japan, veelal gedestileerd uit rijst, zoete patat, gerst, boekweit of bruine suiker.

Het product bevat per volume tussen 3% en 8% alcohol. Een top leidinggevende van het bedrijf in Japan zegt dat de stap een "bescheiden experiment voor een specifiek deel van onze markt" is. "We hebben nog niet eerder ge√ęxperimenteerd in de categorie met een laag alcoholgehalte, maar het is een voorbeeld van hoe we onze mogelijkheden buiten onze kerngebieden blijven verkennen," zei Jorge Garduno, directeur van de Coca-Cola branche in Japan. Hij kondigt nog aan dat het onwaarschijnlijk is dat de drank buiten Japan zal worden verkocht.

Chu-Hi - een afkorting voor shochu highball - is op de markt gebracht als een alternatief voor bier, wat vooral populair is bij vrouwelijke drinkers. De grote drankenbedrijven in Japan, waaronder Kirin, Suntory en Asahi, hebben allemaal verschillende soorten drank en blijven experimenteren met smaken.
De meest populaire smaken zijn sterke citrusvruchten zoals grapefruit of citroen, maar de drank kan ook worden gemaakt met andere fruitsmaken zoals druiven, appel en perzik.

Naarmate jongere consumenten meer bewust worden van de gezondheid, diversifieert Coca-Cola van koolzuurhoudende dranken, waaronder het kopen van water- en theemerken. Maar afgelopen november speculeerde de Wells Fargo-analist Bonnie Herzog dat Coca-Cola misschien alcohol zou gebruiken, omdat het leek op "premiumsegmenten zoals volwassen ambachtelijke dranken".

De uitdrukking alcopop verwijst meestal naar zoete maar alcoholische dranken, en in de jaren negentig werden Britse merken zoals Hooch, Reef, Smirnoff Ice en Bacardi Breezer enorm populair. Maar ze waren controversieel en werd de bezorgdheid geuit dat zij jongeren aanmoedigden om in grote hoeveelheden alcohol te drinken omdat ze zo gemakkelijk te consumeren waren.