Discussie Kenniskring: Gemengde reacties cryptocurrency
07 Mar, 06:29
foto
De Kenniskring heeft dinsdagavond de 'Bitcoin Rage' tot onderwerp van gesprek gemaakt. Van l-r: Eric Panneflek, Steven Nurmohamed, Gordon Stenhuijs en Anthony Sporkslede. (Foto: René Gompers)


Digitaal geld (cryptocurrency zoals Bitcoin) en het beheerssysteem erom heen (blockchain) zijn de onderwerpen geweest op de samenkomst van de Kenniskring dinsdagavond. Voor de drie handelaren in cryptocurrency die hun diensten in deze branche hebben gepresenteerd, is dit de toekomst van het financiële verkeer. Voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Jim Bousaid, en Eric Panneflek van PGM Capital zijn er niet enthousiast over.

De bijeenkomst in het Lallarookhgebouw is heel goed bezocht. Anthony Sporkslede van Mercury Investments, Gordon Stenhuijs van One Life Crypto Currency en blockchain deskundige Steven Nurmohamed hebben aangegeven waarom cryptocurrency wel goed kan zijn voor het individu en de samenleving. Mercury Investments is een Surinaams bedrijf dat landgenoten in staat stelt om geld te verdienen aan het verhandelen van de digitale valuta's.

One Life is een bedrijf dat werkt aan het produceren van een cryprocurrency die massaal en gemakkelijk gebruikt kan worden, de OneCoin. Het bedrijf is vaker in opspraak geweest, desondanks blijft het hard groeien. Er bestaan ruim 1538 soorten cryptocurrencies. Bitcoin, Etherium en Ripple zijn op dit moment de meest bekende. Bitcoin heeft momenteel een waarde van ruim US$ 11.000 per stuk. Nurmohamed is vertegenwoordiger van Omnia, een bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van het digitaal geld. Een cryptocurrency moet ‘gemijnd’ worden, dit gebeurt allemaal virtueel. In Suriname zijn er minimaal drie personen die zich op dit deel van de sector concentreren.

Wereldwijd neemt de interesse voor digitaal geld toe. Grote landen treffen ook maatregelen om de trend te reguleren of te verbieden. De schommelende waarden van de digitale valuta is daar een van de redenen voor. De Bitcoin was enkele maanden geleden nog US$ 22.000 waard. Bousaid merkt op dat munteenheden een bepaalde waarde en stabiliteit moeten hebben. Een andere reden waarom de cryptocurrencies geen goede indruk maken op het bankwezen, is omdat ze vaker door de onderwereld wordt gebruikt om geld wit te wassen.

Panneflek heeft aan de hand van recente nieuwsberichten en het historische verloop van bepaalde ‘hypes’ laten zien dat ook de cryptocurrencies op een diepe val afstevenen van waaruit zij zich niet zullen herstellen. Sporkslede, Stenhuijs en Nurmohamed laten zich niet uit het veld slaan. Voor hen is het meer dan duidelijk dat cryptocurrency en de blockchain een belangrijk onderdeel van de toekomst zullen zijn. Bitcoin is de eerste cryptocurrency en geniet de meeste bekendheid. Steeds meer bedrijven, waaronder Microsoft accepteren Bitcoin als officieel betaalmiddel.

René Gompers