Schoolvervoer en NVB derde dag niet gegarandeerd
07 Mar 2018, 00:55
foto
Vandaag is het de derde dag waarop er geen schoolvervoer is. Ook de bussen van NVB rijden niet.


De staking van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) en het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) gaat vandaag de derde dag in. Kenneth Themen, voorzitter van de OBS, zegt aan Starnieuws dat de betaling nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

"Ondanks publieke toezegging van de minister van Financiën is er nog steeds geen geld overgemaakt naar de bus- en boothouders," zegt Themen. De bushouders die hun voertuigen inzetten voor de NVB hebben nu pas de betaling over december ontvangen. De bussen rijden ook niet totdat de achterstand is ingelopen.

Themen zegt het erg te vinden dat schoolkinderen en leerkrachten gedupeerd moeten worden. Zonder betaling blijven de bussen in de garage, terwijl ook de boten niet varen. In de districten en het binnenland is de actie van de OBS vooral merkbaar. De OBS heeft harde afspraken gemaakt over de betaling. Er is genoegen genomen met de uitbetaling van 25% tariefverhoging voor januari en februari, terwijl 40% is afgesproken. "En toch is de betaling niet verricht," stelt Themen.

Hoewel het onderwijs voor een belangrijk deel lam is gelegd, komt er vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ook geen verklaring. De gesprekken met het OBS worden gevoerd door minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

De PALU heeft in een persbericht aangegeven bezorgd te zijn over de situatie. In eerste instantie kwamen de klachten alleen binnen voor wat betreft de 50 leerlingen die dagelijks van Coronie naar Nickerie moesten voor het middelbaar onderwijs. Nu blijkt dat de het aantal gedupeerden dichter bij de 200 ligt. Ook het vervoer van leerkrachten vanuit Nickerie naar Coronie is lamgelegd. Dagelijks reizen er 26 leerkrachten vanuit Nickerie naar Coronie. Daarvan zijn er 16 verbonden aan het Mulo-onderwijs, 2 aan het LBO en de overige 8 geven les op de basisschool. Doordat hun vervoer is komen weg te vallen zijn ook dinsdag in Coronie zelf veel kinderen voor niets naar school gegaan.

Het ministerie van Onderwijs dat dit vervoer moet garanderen zwijgt nog steeds in alle talen. De PALU maant de autoriteiten nogmaals aan om prioriteiten te stellen voor wat betreft het uitgeven van geld en deze kwestie met de meeste spoed op te lossen. Intussen worden de gedupeerden nog steeds opgeroepen om zich te laten registreren bij het Assembleelid Cleon Gonsalves in Coronie.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March