Voorzitter SPB: Sinds jaar en dag louche figuren in top KPS
07 Mar, 00:00
foto
Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond.


Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), om een reactie gevraagd over de aantijgingen tegen de korpsleiding, zegt aan Starnieuws dat sinds jaar en dag bekend is dat er louche figuren in de top zitten. "Dit hebben wij ook eerder bekendgemaakt, maar het is ons niet in dank afgenomen," brengt Hellings in herinnering.

VHP-voorzitter Chan Santokhi en Assembleelid Krishna Mathoera (VHP), die beiden deel uitgemaakt hebben van de leiding van het korps, hebben publieke uitspraken gedaan over corrupte figuren in de gewapende macht. Mathoera zei in De Nationale Assemblee dat de politie op 'bedeltoer' gaat, zelfs bij mensen met criminele achtergrond. De NDP-fractie vroeg waarnemend minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, een onderzoek in te stellen. Tot nu toe is er geen reactie gekomen vanuit justitie noch van de korpsleiding.

"In de politieleiding zitten veel personen met vervelende achtergronden. Ze zijn direct of indirect in contact gekomen met justitie. Zij geven nu leiding aan het politieapparaat. Wat er zo snel mogelijk moet gebeuren, is namelijk dat je van deze leiding moet afkomen en dat je integere leiders daar plaatst." Dit zei Santokhi zondag in het radioprogramma Welingelichte Kringen op ABC zondag.

"Je hoeft slechts namen te googlen en alle informatie komt tevoorschijn. Dezelfde mensen zaten ten tijde van Santokhi's ministerschap ook in de korpsleiding. Waarom nu pas gewag daarvan maken? Is het terechte bezorgdheid of is het puur om in te spelen op de sentimenten van het grote publiek? Het land en bijgevolg ook het korps is totaal verziekt door de politiek. Politietoppers die fungeren als stromannetjes van dubieuze 'kingpins'. Als we daadwerkelijk een gezond politiekorps willen hebben, moeten we de daad bij het woord voegen, en niet louter populistische uitspraken doen. Er wordt zoveel beloofd door politici, maar eenmaal daar lijkt men alleen maar oog en oor te hebben voor zichzelf en een stelletje loyalisten," stelt de voorzitter van de Politiebond.