Leiders Noord- en Zuid-Korea ontmoeten elkaar in april
06 Mar, 10:31
foto
De Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un, (r) verwelkomt de Zuid-Koreaanse afgezanten. (Foto: Reuters)


De leiders van Noord- en Zuid-Korea zullen elkaar volgende maand op een top van de twee landen ontmoeting. Dat heeft de afgezant van Seoul na een zeldzame reis naar Pyongyang aangekondigd. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ook gezegd dat hij bereid is om met de Verenigde Staten te praten over de ontwapening van nucleaire wapens.

Er zijn eerdere programma's geweest om de nucleaire ambities van het Noorden te stoppen, maar Noord-Korea is zijn beloftes niet nagekomen. Het zal de eerste ontmoeting zijn tussen de leiders van de twee landen gedurende meer dan een decennium.

De twee mannen ontmoeten elkaar volgende maand bij de zwaar bewaakte grens in het vredesdorp Panmunjom. De twee landen kwamen ook overeen om een hotline tussen de leiders te openen.

Bij hun terugkeer uit Pyongyang zeiden de Zuid-Koreaanse functionarissen dat Kim Jong-un hen vertelde dat hij nu bereid was te praten over het wegwerken van de nucleaire wapens van het Noorden. Hij is bereid dat te doen als dat de veiligheid van het regime kan garanderen. Kim heeft ook beloofd geen raketproeven te doen tijdens de voortzetting van de diplomatie.

Dit is een enorme ommekeer voor de jonge leider van Noord-Korea, zegt BBC-correspondent Laura Bicker uit Seoul. Washington had gezegd dat de gesprekken met Noord-Korea alleen zouden doorgaan als het bereid was om te praten over stopzetting van zijn nucleaire programma’s.

Zuid-Koreaanse functionarissen hadden op maandag een diner met de normaal teruggetrokken leider. Onder de delegatie waren het hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoon en adviseur Nationale Veiligheid, Chung Eui-yong. Zij zijn de eerste functionarissen uit Seoul die Kim hebben ontmoet sinds hij aan de macht kwam. De reis maakte deel uit van een golf van toenaderingstochten rond de Olympische Winterspelen van afgelopen maand.

Zuid-Korea gaf slechts een korte toelichting op de bijeenkomst en zei dat het bezoek "niet teleurstellend" was en dat de twee partijen een "bevredigende overeenkomst" hadden bereikt over het houden van toekomstige besprekingen. De speciale gezanten zijn vanochtend (dinsdag) teruggekeerd naar Seoul, meldt persbureau Yonhap.

Verwacht wordt dat de delegatie later deze week in Washington zal zijn om Amerikaanse functionarissen te informeren over hun gesprekken in het noorden. Washington heeft gezegd "voorzichtig optimistisch" te zijn over het verbeteren van de Noord-Zuid-relaties, maar heeft formeel overleg met Pyongyang uitgesloten, tenzij het klaar is om zijn nucleaire wapens op te geven. Gedurende de Olympische Spelen beweerde de VS dat Noord-Koreaanse toenaderingspogingen weinig gewicht zouden hebben zonder zo'n verplichting.

Kim Jong-un heeft heel weinig buitenlandse functionarissen ontmoet sinds hij in 2011 leider werd en de laatste keer dat gezanten uit het zuiden Pyongyang bezochten was in 2007. Dus het aanblik van een zuidelijke delegatie die glimlacht, handen schudt en met hem gaat eten, is belangrijk. Partijen wilden profiteren van de afgenomen spanningen na de Spelen, die de Korea’s samen onder één vlag zagen marcheren.

De hoop is dat toekomstige formele gesprekken de diplomatieke impasse tussen de VS en Noord-Korea zullen doorbreken en Noord-Korea ervan zal overtuigen zijn nucleaire wapens op te geven, iets waar het zich heftig tegen heeft verzet, ondanks de steeds toenemende strafmaatregelen. Het KCNA persbureau van Noord-Korea zei dat Kim de afgevaardigden "hartelijk" had verwelkomd en een "openhartig gesprek" met hen had gevoerd. De delegatie heeft een brief van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in overhandigd aan Kim. In de brief wordt Kim uitgenodigd voor verdere gesprekken. KCNA zei dat Kim "van gedachten had gewisseld en een bevredigende overeenkomst had gesloten" in reactie op de brief en de opdracht had gegeven om zoals overeengekomen op te treden.

Bij het diner, dat vier uur duurde, zaten ook Ri Sol-ju, de vrouw van Kim, die zelden op officiële evenementen verschijnt, en zijn zus Kim Yo-jong, die deel uitmaakte van een Noord-Koreaanse delegatie naar de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Het antwoord van het Zuiden op de ogenschijnlijk enthousiaste ontmoeting zal waarschijnlijk gedempt blijven totdat de afgevaardigden terugkeren naar Seoul. Functionarissen hebben benadrukt dat het slechts gaat om voorlopige gesprekken en dat de partijen "enigszins gedeelde" standpunten hadden over sommige kwesties.

Toen hem werd gevraagd of nucleaire ontwapening was besproken, zei een hoge functionaris van het kantoor van president Moon: "Ik neem aan van wel", meldt persbureau Yonhap.