Wereldwijd verzet plan Trump verhoging invoerrechten
06 Mar, 02:46
foto
De Amerikaanse president Donald Trump.


Landen die staal en aluminium exporteren naar Amerika, zijn niet te spreken over verhoging van de heffingen die is aangekondigd door president Donald Trump. Ook Amerikanen vrezen dat er een handelsoorlog komt, die de economische hervormingen teniet zal doen. Jamaica, een van de exporteurs van aluminium naar de VS, praat van een 'economische bom' geplaatst door Trump. Binnen zijn eigen partij krijgt de Amerikaanse president verzet.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) waarschuwt voor de gevolgen van de wereldwijde handelsoorlog. Directeur-generaal Roberto Azevêdo stelt dat als eenmaal deze weg wordt ingeslagen, het heel moeilijk zal zijn om het tij te keren. De gevolgen zullen wereldwijd te voelen zijn, indien Trump zijn plannen niet wijzigt. Door de verhoging van de invoerrechten zullen de kosten voor producenten van aluminium en staal stijgen.

Hoewel Trump ook tegenstand krijgt van zijn eigen partijgenoten, invloedrijke Republikeinse senatoren, ziet hij geen aanleiding om zijn plannen aan te passen. Enkele Republikeinen hebben aangegeven het plan om de heffingen op staal en aluminium te verhogen, te zullen blokkeren.