61 penitentiaire ambtenaren volgen kaderopleiding
05 Mar, 16:36
foto
Patricia Karsters, coördinator van de kaderopleiding KPA. (Foto: Raoul Lith


Bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) zijn 61 personen toegelaten tot de kaderopleiding. "Als ze deze opleiding succesvol hebben afgerond, kunnen ze bevorderd worden tot adjunct-hoofd penitentiair ambtenaar. Ze krijgen een knoop op hun schouder en zijn ze dan onderofficier," zegt Patricia Karsters, coördinator van de kaderopleiding KPA.

Voor veel van de manschappen is het een opluchting dat de opleiding maandag is gestart. "Ik verwacht een intensief en doelgerichte opleiding omdat we in een andere fase van de dienst te werk gesteld moeten worden," zegt cursist Andrew Tuward. Hij heeft acht jaren gewacht op dit moment. "Het heeft merendeels gelegen aan de formatie die toen bestond in het korps. Er moet ruimte zijn om toegelaten te worden tot de opleiding".

Karsters geeft aan dat de opleiding tien maanden gaat duren. Voor de theorie en praktijkvakken zijn er acht maanden ingeroosterd. De cursisten zullen in de negende maand stage lopen in de verschillende inrichtingen. In de tiende maand is tijd uitgetrokken om hun stageverslag te schrijven, legt Karsters uit. Management en leiderschap, Communicatie, Nederlands en maatschappelijk werk zijn enkele van de vakken die verzorgd zullen worden. De coördinator merkt op dat de cursisten ook fysiek getest zullen worden.

"Met deze opleiding hoop ik dat we de penitentiaire ambtenaren een mindshift kunnen bijbrengen. We gaan ze betere of meer gestructureerde skills geven en vakbekwamer maken. Wij hopen zo dat ze positiever in hun werk zijn en collega's kunnen beïnvloeden," geeft Karsters aan. Ze meent dat bij elke opleiding de positieve zijde van eenieder extra gevormd wordt.

Raoul Lith