Noord-Korea ontmoet Zuidkoreaanse delegatie
05 Mar, 12:30
foto
Het Zuid-Koreaanse team (links) ontmoette Noord-Koreaanse functionarissen en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (niet te zien op de foto) hebben een diner georganiseerd. (Getty Images)


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een diner georganiseerd voor Zuid-Koreaanse seniorafgevaardigden. Het is de eerste keer dat functionarissen uit Seoul de jonge leider hebben ontmoet sinds hij in 2011 is aangetreden.

Het kantoor van de Zuid-Koreaanse president heeft de bijeenkomst kort na de aankomst van de afgevaardigden op maandag bevestigd. Het 10-koppige team is in Pyongyang voor gesprekken die deels gericht zijn op het hervatten van de dialoog tussen het noorden en de Verenigde Staten (VS).

De relaties tussen de Korea's zijn opgewarmd na de Olympische Spelen van afgelopen maand. In een ongekende beweging zitten in de Zuid-Koreaanse delegatie twee afgezanten op ambtelijk niveau - hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoon en adviseur van de nationale veiligheid, Chung Eui-yong.

De Noord-Koreaanse staatsradio zei eerder dat de delegatie op de luchthaven is ontvangen door Ri Son-gwon, de chef van de hereniging van Noord-Korea. Hij heeft de gesprekken geleid in de weken voorafgaand aan de Olympische Winterspelen.

Tijdens het tweedaagse bezoek zal de Zuid-Koreaanse groep zich concentreren op het creëren van voorwaarden voor gesprekken die zijn gericht op het wegwerken van de nucleaire wapens van het Noorden en op de dialoog tussen de VS en Pyongyang.

Chung had eerder een persconferentie verteld dat hij de resolutie “om de dialoog en de verbetering van de betrekkingen tussen het zuiden en het noorden te handhaven en het Koreaanse schiereiland te de-nucleairiseren” van president Moon Jae-in zou presenteren. "Ik ben van plan om diepgaande discussies te voeren over verschillende manieren om de gesprekken tussen niet alleen het zuiden en het noorden, maar ook het noorden en de VS voort te zetten," voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft zaterdag gezegd dat de VS bereid zou zijn om Noord-Korea te ontmoeten, maar herhaalde dat Pyongyang eerst moest "denucleariseren". Noord-Korea - dat heeft gezegd dat het met de VS wil praten - zei echter dat het "belachelijk" was dat de VS aandringt op randvoorwaarden.

"De houding van de VS die wordt getoond nadat we onze intentie voor een dialoog hebben verduidelijkt, dwingt ons alleen maar te denken dat de VS niet geïnteresseerd is in het hervatten van ... de dialoog", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring van de staatsmedia. Het blijft onduidelijk wie de VS zou vertegenwoordigen in een dergelijke vergadering.

De top Amerikaanse diplomaat voor Noord-Korea, Joseph Yun, maakte vorige week bekend dat hij met pensioen gaat, een vertrek dat de regering van Trump zou kunnen bemoeilijken. Analisten vinden dat Yun een groot voorstander was van compromis en diplomatie met Noord-Korea.

De relatie tussen de VS en Noord-Korea was bijzonder gespannen vóór de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, waarbij beide landen elkaar herhaaldelijk met totale vernietiging bedreigden. Maar de Spelen zagen de twee Korea's samen onder één vlag marcheren - de uitkomst van de eerste inter-Koreaanse gesprekken in twee jaar. De vraag die nu gesteld wordt is of Noord-Korea's deelname aan de Paralympics, die deze week start, kan leiden tot een nog grotere doorbraak.

De VS heeft afstand genomen van de Noord-Koreaanse toenaderingen tijdens de Spelen. De Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, heeft gezegd dat er "geen daglicht" is tussen de VS en zijn regionale bondgenoten over de noodzaak "Noord-Korea economisch en diplomatiek te isoleren totdat zij hun nucleaire en ballistische rakettenprogramma opgeven.”

Noord-Korea heeft ook een waarschuwing afgegeven over de geplande militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea, die het als een provocatie beschouwt. De volgende reeks oefeningen begint in april.