Taalwet en taalraad voor bescherming Surinaamse talen
18 Feb 2011, 08:30
foto


Een taalwet en een taalraad moeten het vervolg zijn van een taalsymposium van het directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). "Suriname kent veel talen, maar sommige worden met uitsterven bedreigd. Een taalwet en een taalraad zijn daarom de beste manier om ze te beschermen en te reguleren”, zegt beleidsmedewerker Johan Roozer. Op het symposium wordt aandacht besteed aan de oorsprong van de talen en de ontwikkeling ervan. Het symposium is getiteld ‘meertaligheid van praktijk naar beleid’. Het directoraat wil hiermee een aanzet geven tot het formuleren van literair cultuurbeleid in Suriname.

Het symposium wordt gehouden op maandag 21 februari. Deze dag is uitgeroepen door de Unesco als Internationale dag van de Moedertalen. Roozer zegt dat de geïdentificeerde talen besproken worden. Het gaat om het Javaans, het Sarnami, de groep Marron talen, de Groep Inheemse talen en de Surinaamse talen die met uitsterven worden bedreigd. De bedoeling is dat vanuit elke cultuurbelevenis beleid wordt geformuleerd. De taalwetenschapper Ismene Krishnadath zal inleidingen verzorgen.

Naast de wettelijke bescherming moet de taalraad garant staan voor een goed overzicht van de talen. Roozer zegt dat er wel een onderscheid gemaakt moet worden tussen talen en dialecten. Een taal is meer ontwikkeld terwijl een dialect door een beperkte groep wordt gesproken. Het Sranan is daarom geen dialect of zoals het vroeger genoemd werd, het 'Neger-Engels'. Het is een officiële taal van Suriname, door een ieder gesproken.

De Internationale Dag van de Moedertalen staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de Unesco vormen talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt de mens zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit kan leiden tot meer begrip voor elkaar.

Aanleiding om de Internationale Dag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952. Toen zijn studenten omgekomen tijdens demonstraties om het Bengaals erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. Dat land bestond toen uit Oost- en West-Pakistan, het huidige Bangladesh en Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was. De Internationale Dag van de Moedertalen werd voor het eerst in 2000 gevierd. Het communiqué dat hiertoe oproept, meldt dat er bijna 6000 talen zijn in de wereld.
Advertenties