Somohardjo: 25 februari geen revolutie
24 Feb 2018, 14:20
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo


Perjajah Luhur is fel gekant tegen de zogenaamde revolutie. De dag van 25 februari markeert geen daadwerkelijke revolutie en rechtvaardigheid. Deze datum markeert slechts de dag waarop een paar militairen de macht hebben gegrepen, die uiteindelijk is uitgemond in een aanslag op de democratie, zegt partijvoorzitter Paul Somohardjo.

De coup van 25 februari 1980 gepleegd door de militairen, is aangegrepen als voorwendsel om aan de macht te komen. De coupplegers zeiden aan de destijds zittende NPK-regering: ‘Gelukkig hebben we de coup gepleegd, anders zou een Aziatisch blok de macht grijpen’. Aan tegenstanders van de NPK zeiden ze: ‘Gelukkig hebben we de coup gepleegd, anders zou de NPK ons weer bestelen’. Daar is duidelijk de verdeel-en-heers-strategie gebleken, stelt Somohardjo.

De politicus brengt in herinnering dat de PL (Pendawa Lima) de enige partij in De Nationale Assemblee was, die niet bereid was de macht aan de militaire leiding over te dragen. De daarop volgende actie onder leiding van Surindre Rambocus in maart 1982 tegen de toenmalige dictator van Suriname, Desi Bouterse, was geen coup, meent Somohardjo. “Het was een poging om de democratie te herstellen, de democratie die door de toenmalige militaire leiding werd vertrapt”, zegt Somohardjo hierover. Rambocus werd gezien als het brein achter deze actie en werd hiervoor tijdens de Decembermoorden geëxecuteerd.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen werd Somohardjo door het militaire regiem onder leiding van Bouterse vervolgd. Hij was genoodzaakt te vluchten en ging richting Nederland, waar hij in ballingschap leefde. Van daaruit ging hij in het verzet om te helpen bewerkstelligen, dat de democratie weerkeerde in Suriname. Als prominente PL-er heeft Somohardjo meegewerkt om het militaire regiem langzaam maar zeker te isoleren, waardoor Bouterse en zijn militairen gedwongen waren om in 1987 over te dragen. “De NDP deed mee aan de verkiezingen van dat jaar en werd verpletterd. De NDP wist slechts drie zetels binnen te halen”, brengt de PL-voorzitter in herinnering.

Somohardjo wijst er op dat hij destijds als voorzitter van het parlement de moed heeft opgebracht om Bouterse als Assembleelid te doen ‘ontslaan’ vanwege langdurige afwezigheid. “We waren altijd fel gekant tegen elke vorm van dictatuur. Toen Bouterse ons jaren daarna verzocht om hem amnestie te verlenen, hebben we als voorwaarde gesteld dat in ruil daarvoor hij spijt moest betuigen in het parlement voor de Decembermoorden. Dat had hij beloofd”, zegt Somohardjo.

Die belofte kwam Bouterse niet na. Dat gebeurde op advies van zijn advocaat, die zei dat hij geen spijt hoefde te betuigen. “Nu willen ze de PL kruisigen en ons verwijten dat we Bouterse hebben ondersteund. Zelfs toen we door het Front waren verstoten, hebben we alsnog geprobeerd om de democratie te helpen behouden en verder te herstellen, met de zes zetels die we hadden binnen gehaald, door een samenwerking op DR- en RR-niveau voor te stellen. Dat hebben wij gedaan, omdat wij altijd tegen de dictatuur zijn geweest. Daarom kunnen we op 25 februari niet in een hoerastemming zijn,” legt Somohardjo uit.
Advertenties