25 februari 1980: Hoogverraad en Hersenspoeling
24 Feb 2018, 10:19
foto


De dag van het hoogverraad verheven tot een nationale vrije dag, 25 februari, zal wederom ‘gevierd’ worden door de coupplegers met inzet van staatsmiddelen. Als de benaming Dag van de Revolutie de ware aard van de dag reeds geweld aandeed, dan doet de huidige naamgeving Dag van Bevrijding en Vernieuwing dat in nog extremere wijze. Hier is duidelijk een ernstige poging tot hersenspoeling. Op 25 februari 1980 werd een bloedige staatsgreep gepleegd, door een groepje militairen onder leiding van Desi Bouterse. Deze handeling stond en staat nog steeds gelijk met verraad aan de onafhankelijkheid en zeer ernstig verraad aan de Grondwet. De Grondwet waaraan wij op 25 november 1975 trouw hebben gezworen.

Dit verraad moeten wij typeren als hoogverraad om o.a. de volgende redenen:

1. De Surinaamse Redi Musu kreeg gestand op 25 februari 1980. Want ware het zo in onze koloniale geschiedenis dat de Redi Musu werden ingezet om andere volksgenoten te verraden, ook zo op 25 februari 1980. De toenmalig legercommandant Desi Bouterse deed dit met ondersteuning van de buitenlander kolonel Valk.

2. De coupplegers vertrapten onze grondwet door een democratisch gekozen regering middels bruut geweld af te zetten.

De naweeën hiervan ondervindt onze samenleving tot vandaag. De enigen die er zichtbaar beter van zijn geworden zijn de elite van de staatsgreep van 25 februari 1980 die in tegenstelling tot hun populistisch gebabbel in die periode, zich hebben verheven tegenwoordig tot de ‘nouveau riche’. Dit merendeels over de ruggen van het arme volk en zelfs over lijken van Surinamers die riepen om de terugkeer van de democratie. De rest van de samenleving heeft er slechts slapeloze nachten aan overgehouden.

Het is daarom ook zeer verwerpelijk dat onze huidige Grondwet in haar preambule nog steeds verwijst naar de staatsgreep van 25 februari 1980.

Een samenleving met als fundament verraad zal zich niet kunnen oprichten. Op een dag als deze is het van het hoogste belang voor ieder van ons om de waarheid over ons verleden vast te houden om een goed vertrekpunt te hebben voor onze toekomst. Er zal nooit iets goeds voortkomen uit het gepleegde hoogverraad op deze dag en de daarop gevolgde systematische vernietiging van het goede in onze maatschappij ter instandhouding en verhulling van dit verraad. 38 jaar na dato staat dat als een paal boven water.

Deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis is overdenking waard teneinde te zorgen dat het nooit meer geschiedt en zij die ons dit kwaad hebben aangedaan verantwoordelijk te blijven houden. Een eerste vereiste is het te verwijderen uit de preambule van onze Grondwet. Dit zal een stap zijn op weg naar een frisse start voor onze Republiek Suriname.

Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh
Voorzitter
Advertenties