Nacionello stelt voetbalontwikkeling centraal bij lustrum
22 Feb, 22:38
foto
Hemant Bobby Jaikaran van stichting Nacionello Sportpark.


Sportpark Nacionello viert zaterdag zijn derde lustrum met twee veteranenwedstrijden en een hoofdwedstrijd waarin de topvoetballers uit 2003, waarin FCS Nacional landskampioen werd, tegen elkaar uitkomen. Tijdens de festiviteiten wordt ook ingegaan op de status van het Surinaamse voetbal. Zo houdt topcoach Andy Atmodimedjo een lezing over de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal in de afgelopen 15 jaar. Daarbij komt ook de mogelijke invoering van een profleague ter sprake.

Naar goed gebruik komen de veteranen van VV Himmat over uit Den Haag om twee interlands tegen hun leeftijdsgenoten uit Suriname te spelen. Eerst trappen de 45-plussers af, daarna komen de 55-plussers tegen elkaar in actie. Himmat was al van de partij tijdens de opening van het sportpark en ontbrak tot dusver nog geen enkele keer op de verjaardag van Nacionello, meldt de organisatie.

In de laatste wedstrijd neemt de selectie van FCS Nacional uit 2003 het op tegen de topvoetballers uit de toenmalige hoofdklasse. Van de spelers van Nacional die dat jaar landskampioen werden komen in elk geval Jackson, Marlon Felter, Carlos Loswijk, Kwakoe Odai, Baywa en Shobbe in actie. In de selectie van hoofdklassespelers maken onder meer Gino Brandon, Ronny Vrede en Nene hun opwachting. Als coaches voor deze demonstratiewedstrijd treden aan Roy Vanenburg en Nol Burleson.

Hemant Bobby Jaikaran zegt namens de stichting Nacionello Sportpark dat het goed is stil te staan bij de situatie op de Surinaamse voetbalvelden: ‘Je hoort mij niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar ik denk wel dat je de ontwikkelingen op voetbalgebied van tijd tot tijd in perspectief moet plaatsen. Hoe stonden we er begin deze eeuw voor en hoe gaan we nu verder? In ons land is nog altijd volop voetbaltalent aanwezig. Nu is het zaak om de juiste voorwaarden en omstandigheden te scheppen om dat talent volledig tot ontplooiing te laten komen.’

Jaikaran benadrukt het belang van een gezamenlijke visie op het nationale voetbal. Professionalisering van de sport is daarbij volgens hem een absoluut vereiste: ‘Willen we ons voetbal structureel naar een hoger niveau brengen, dan is de introductie van een profleague een vereiste.’