Panchoe herbenoemd op UNHCR-kantoor Kinshasa
22 Feb, 18:52
foto
Sardhanand Panchoe


Mr. drs. Sardhanand Panchoe, is recentelijk door de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, (UNHCR), herbenoemd op het regionaal kantoor in Kinshasa, de Democratische Republiek of Congo (DRC). Panchoe is deze week aangekomen op zijn nieuwe werkplaats, nadat hij een periode van bijkans twee jaar heeft gediend in Adjumani, Oeganda.

De DRC kent een complexe situatie van gewapende binnenlandse conflicten, in combinatie met toenemende humanitaire nood, onder vluchtelingen en ontheemden. Met name, vrouwen en kinderen dreigen het doelwit te worden. De DRC kent momenteel 4,5 miljoen slachtoffers, die van hun onderdak en werkomstandigheden zijn ontwricht, voornamelijk in het midden van het land en oostelijke gebieden (Kivus). Door deze situatie vluchten momenteel duizenden naar de buurlanden. Voorts kent het land ongeveer 540,000 vluchtelingen, afkomstig uit de buurlanden, onder meer uit Oeganda, Tanzania, Rwanda en Burundi. De situatie vraagt derhalve om onmiddellijke humanitaire interventies en bijstand zowel aan vluchtelingen, alsmede de binnenlandse ontheemden.

Panchoe is aangetrokken in de DRC-operatie, vanwege zijn ruime ervaring op het gebied van rechtsbescherming aan slachtoffers als gevolg van gewapende conflicten en het verlenen van juridische en technische bijstand aan overheden, die geconfronteerd worden met vluchtelingen. Panchoe’s bijdrage in Oeganda is bijzonder gewaardeerd, zowel door UNHCR, NGO Partners, districtsautoriteiten, alsmede door het presidentiële kantoor in het district.

Panchoe heeft eerder voor UNHCR gediend in Indonesië, Tanzania, Zuid-Afrika, Rusland, Liberia, Iran, Pakistan en Nepal. In Suriname was hij docent Internationaal Recht/Politieke Theorieën en later diende hij als stafambtenaar voor het ministerie van Justitie & Politie. Hij heeft aan de wieg gestaan voor de aanname van het CFATF-Verdrag (Caribbean Financial Action Task Force), het Mensenrechtenverdrag van Wenen (1993) en was voorts nauw betrokken bij de voorkoming van onvrijwillige terugkeer van slachtoffers uit Frans-Guyana, die gevlucht waren tijdens de Binnenlandse Oorlog in de jaren 80. Hij was ook voorzitter van de Commissie Teruggave In beslag genomen goederen aan Landsdienaren, tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname.