Misiekaba: 'Het is niet waar wat Santokhi stelt'
22 Feb, 11:11
foto
André Misiekaba, fractieleider tevens ondervoorzitter van de NDP.


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt niet dat de ratings van Moody's en Fitch op hetzelfde neerkomen. Hij verschilt van mening met VHP-voorzitter Chan Santokhi. "Het is niet waar wat Santokhi stelt. Het is onvoorstelbaar hoe destructief de politiekvoering van deze man is. Is hij blij dat internationale ratingbureaus Suriname negatief beoordelen, slechts om partijpolitiek gewin? Heeft hij door dat Moody's geen 'eerlijke' beoordeling heeft gegeven aan Suriname? Ik waarschuwde in november reeds dat Moody's een vies spel aan het spelen was. Toen zei Moody's al dat we zouden worden gedowngraded. Toen had Moody's nog niet eens met financiën gesproken," voert Misiekaba in een reactie aan Starnieuws aan.

De NDP-topper vindt Santokhi voorbarig in zijn euforie toen Moody's uitkwam met de negatieve rating, om kort daarna te worden verrast met de rating van Fitch die eigenlijk aangeeft dat de situatie ten positieve keert. "Het is dus niet waar dat beide ratings op hetzelfde neerkomen. Moody’s heeft de soevereine rating naar beneden bijgesteld van B1 naar B2 en het vooruitzicht geplaatst op negatief. Aan de andere kant heeft Fitch haar rating gehandhaafd op niveau B-, maar de outlook verbetert van negatief naar stabiel."

"Fitch heeft bevestigd wat wij ook zeggen. De financiële situatie is aan het verbeteren. Bij gelijkblijvende internationale ontwikkelingen zijn er goede perspectieven. Wilt Santokhi niet horen dat de perspectieven goed zijn? Onvoorstelbaar!", merkt Misiekaba op. Hij haalt aan dat de terugname van aandelen door Staatsolie een significante ruimte zal geven. Bovendien zijn er concrete, realistische inkomstenverhogende maatregelen door de regering aan De Nationale Assemblee voorgesteld. "Ik heb de indruk dat DNA zal meegaan met hetgeen is voorgesteld."

Misiekaba: "Maar zoals ik aan een ander medium zei, sta ik achter de minister van Financiën als hij stelt dat 's lands financiën vergeleken kunnen worden met een patiënt die op intensive care lag, maar goede vordering maakte en terug kwam op de zaal. Dat is een goed teken van herstel, maar zal die patiënt nog geen marathon kunnen lopen. Alertheid blijft geboden."