Strei! ziet haar reële kans bij 52% van de kiezers
22 Feb 2018, 00:00
foto
Maisha Neus, voorzitter van Strei!, zegt dat haar partij staatsgelden die zijn weggesluisd, zal terughalen. Het gaat om US$ 3 miljard. (Foto's: René Gompers)


De politieke partij in oprichting Strei! wil 52% van de kiezers overtuigen om op haar te stemmen. Het bestuur wil zich richten op de kiezers die niet meer naar de stembus willen gaan en de kiezers die niet weten op wie ze gaan stemmen. Dit zei voorzitter Maisha Neus op de communicatiedag die woensdag is gehouden in het
Lararookh gebouw.


De vragen van het redelijk opgekomen publiek zijn veel, indringend en kritisch. Het vermogen om stemmen te vergaren, de financiering, achterban, diaspora, steun voor de LGBT community, mogelijke samenwerkingen met andere politieke partijen, het doel om gestolen gelden terug te krijgen en politieke ervarenheid zijn enkele van de zaken die aan de kaak zijn gesteld. Alle vragen zijn stuk voor stuk met geduld en een diepe overtuiging beantwoord door de bestuursleden van Strei!

In januari zijn de stukken ingediend om een politieke partij op te richten. Het proces duurt vier maanden voordat de partij geproclameerd kan worden. Het voorlopige bestuur bestaat uit voorzitter Maisha Neus, ondervoorzitter Gulshan Alibux, secretaris Samuel Jabini, penningmeester Kuang Yin Cheong en commissaris Priscilla Dawsa. De leden zijn gemiddeld 30 jaar oud. De communicatiedag is georganiseerd om nader kennis te maken met de partij, de leiding en de doelen. De missie van Strei! is 'werken naar een goede kwaliteit van leven voor elke Surinaamse staatsburger'. Dat kan bereikt worden door eerlijke, transparante en meetbare politiekvoering waarin mensen verantwoording afleggen aan elkaar en aan de samenleving.

Een van de plannen van Strei! is om staatsgelden die weggesluisd zijn terug te brengen in de staatskas. Neus toont aan dat het om ruim US$ 3 miljard gaat. De partij in oprichting heeft forensische accountants in huis met ervaring in het traceren van verdwenen gelden die zij wil inzetten voor de grote taak, wordt er meegedeeld. De partij is niet van plan om in zee te gaan met de bestaande politieke partijen om regeermacht te verwerven, wordt er enkele keren benadrukt. “Als we oppositie moeten voeren, zullen we dat doen maar niet op een manier zoals dat nu gebeurt,” geeft Dawsa aan. “Oppositie betekent niet alleen kritiek leveren, je kunt daadwerkelijk iets bijdragen als je het goed doet. Maar als er nog een partij is die dezelfde waarden als ons heeft en die een coalitie mogelijk maakt, is een samenwerking niet uitgesloten.”

De bestuursleden laten zich niet uit het veld slaan door de zware kritieken op kleine en nieuwe partijen. Politiek analist Hardeo Ramadin heeft enkele weken eerder in dezelfde ruimte met cijfers aangetoond dat de kleine partijen het niet goed doen in de politiek. Ramadin heeft echter ook opgemerkt dat er een sfeer is ontstaan waarbij de samenleving naar iets nieuws uitkijkt. De wijze van politiek voeren tussen de kleine en grote partijen verschilt niet veel en wakkert steeds meer wantrouwen aan.

Neus geeft aan dat Strei! de enige partij is die de leden gaat vragen om een Integriteitscode te ondertekenen en kandidaten voor posities gaat verplichten om inzage te geven in hun financiële posities. Een vergelijking zal gemaakt worden na de zittingstermijn. De partij wil ook de eerste zijn die jaarrapporten publiekelijk deelt. De LGBT community is zich in Strei! verzekerd van een partner in de strijd om gelijke rechten, wordt er aangegeven.

Het bestuur is enthousiast. De bestuursleden zijn wel nuchter over de lange weg die nog te gaan is. Neus haalt de cijfers van de laatst gehouden opiniepeiling van het IDOS aan waarbij de ondervraagden gemiddeld een 4 hebben gegeven voor de prestaties van de regering onder leiding van president Desi Bouterse. Neus stelt dat de reële kans van Strei! bij de verkiezingen van 2020, 52 procent is. “Er is gemeten dat de NDP en VHP nu de grootste partijen zijn, maar dat is geen verrassing,” merkt Neus op. “Wat wel interessant is, is dat 36,4 procent niet weet op wie ze gaat stemmen. Dat is een grote groep zwevende kiezers. 15,7 wil niet gaan stemmen. Al met al is het 52 procent die we moeten overtuigen om Strei! een kans te geven.”

René Gompers
Advertenties