Santokhi: Moody's én Fitch geven een diepe onvoldoende
22 Feb, 00:59
foto
De beoordelingsschalen van de voornaamste kredietbeoordelaars. Fitch is lager dan Moody's. Standard & Poor's is bezig met nieuwe beoordeling.


De beoordeling van Fitch komt in principe op hetzelfde neer als die van Moody's, concludeert VHP-voorzitter Chan Santokhi. Beide kredietbeoordelaars geven een diepe onvoldoende voor het economische beleid dat gevoerd wordt door de regering. Fitch geeft met de B- een lagere beoordeling dan Moody met B 2. Dit blijkt uit de score die de kredietbeoordelaars hanteren. Het vooruitzicht is negatief, stelt Moody terwijl Fitch deze stabiel noemt. "De economische situatie van Suriname is zeer slecht, volgens beide gerenommeerde kredietbeoordelaars", benadrukt Santokhi.

De verschillen in de beoordelingen zijn vooral van technische aard en veranderen niets aan het feit dat Suriname voor bonafide financiers en banken een groot risico blijft. Santokhi merkt op dat het volk elke dag merkt dat het steeds slechter gaat, ongeacht een woordenspel over de beoordelingen. De regering heeft het land door haar beleid in een economische malaise gebracht. Er wordt geen samenhangend beleid gevoerd om uit de crisis te geraken.

De historische factoren blijven altijd meetellen in een rating, behalve als ze geheel achterhaald zijn. De regering voert een zig-zag-beleid en heeft niet laten zien dat er met vaste hand wordt geregeerd. Het vertrouwen is er niet, volgens Santokhi. Experts hebben diverse malen, ook in gesprekken met de regering, erop gewezen dat voor Suriname drie historische factoren belangrijk zijn, die maken dat het land niet snel voor upgrades in aanmerking komt. Het gaat om een instabiel macro-economisch verleden, de trage vooruitgang met structurele hervormingen en ten derde de dominante rol van de overheid in de economie.

Moody’s en Fitch hebben in hun beoordeling de slechte economische situatie bevestigd. "De internationale boodschap blijft dat het economisch niet goed gaat met ons land. Dat de financiële positie van ons land verder onder druk komt te staan. Dat de lasten voor de bevolking flink zullen stijgen en de prijzen in de winkels straks niet meer te betalen zullen zijn voor het volk," stelt de VHP-topper. Hij vindt het zorgelijk dat het probleem niet wordt onderkend, terwijl het hele land lijdt onder gebrek aan inzicht en een beleid om het tij te keren. "Erken het probleem en de oorzaken ervan, dan kan je het gericht oplossen," benadrukt Santokhi.