Suriname even corrupt als China en Trinidad & Tobago
21 Feb, 18:20
foto
Suriname staat samen met China, Servië en Trinidad & Tobago op de 77e plaats van de Corruptie Index lijst van Transparancy International.


Suriname is even corrupt als China, Servië en Trinidad en Tobago. Het land staat op de 77e plaats met 41 punten op de jongste Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparancy International. Suriname is terug gevallen op de CPI 2017. In 2016 had het land een score van 45, goed genoeg voor de 64e plaats. In de jaren 2011 en 2014 was Suriname het corruptst sinds de eerste rating voor het land begon in 2008. In beide jaren stond het land op de 100e plaats.

Het gros van de landen in de wereld boeken weinig tot geen succes in het beëindigen van corruptie. Tweederde van de 180 landen en gebieden scoren op een schaal van 0 tot 100, onder de 50. Hoe lager de score, hoe hoger de corruptie Dit jaar is de gemiddelde score 43, zegt Transparancy International in haar jongste analyse, die vandaag is gepubliceerd.

Met 89 punten is Nieuw Zeeland het minst corrupt, gevolgd door Denemarken met een score van 88. Het corruptste land is Somalië met 9 punten, gevolgd door Zuid-Soedan met 12 en Syrië met 14 punten. De best presterende regio is West Europa met een gemiddelde score van 66. Met een gemiddelde van 32 is de Afrikaanse Sub-Sahara regio de slechtste presterende regio. Oost-Europa en Centraal Azië volgen met een gemiddelde score van 34.

Sinds 2012 hebben verschillende landen hun index score aanzienlijk verbeterd, waaronder de Ivoorkust, Senegal en het Verenigd Koninkrijk. Anderen zijn erop achteruit gegaan zoals Syrië, Jemen en Australië. Uit de analyses van Transparancy International blijkt ook dat de landen waar de media en niet gouvernementele organisaties het minst worden beschermd, de slechtste corruptiecijfers hebben. Elke week wordt minstens een journalist gedood in een land dat zeer corrupt is. In de laatste zes jaren zijn 9 van de 10 journalisten vermoord in landen die een index score van 45 of minder hadden.