Regering laat zich niet ontmoedigen door Moody's
21 Feb 2018, 14:17
foto


De regering laat zich niet ontmoedigen door de verlaging van de rating door Moody's. Terwijl deze kredietbeoordelaar Suriname downgrade met een negatief vooruitzicht, geeft Fitch een stabiele outlook. Dit zegt het ministerie van Financiën in een reactie via het Nationaal Informatie Instituut.

Van de drie rating agencies die kortgeleden Suriname hebben bezocht om zich over de economie te oriënteren hebben twee inmiddels al hun besluit doorgegeven.
Moody’s geeft aan dat zij de downgrade die zij in november van 2017 aanvingen thans hebben afgerond. Moody’s heeft de soevereine rating van Suriname (de rating toegekend aan de overheid als schulduitgever) verlaagd van B1 naar B2 en het vooruitzicht geplaatst op negatief. Daarentegen heeft Fitch haar rating gehouden op niveau B-, maar de outlook verbetert van negatief naar stabiel.
De context die de agencies aangeven voor hun rating aanpassing, alsmede het oordeel over enkele beleidszaken waarmede de overheid bezig is, lijken hemelsbreed te verschillen, stelt Financiën.

Moody’s geeft aan dat zij eind vorig jaar het proces zijn aangevangen om Suriname te downgraden en er gekeken was naar de verslechtering van de externe schuldratio naar aanleiding van de bond die in 2016 op de internationale kapitaalmarkt is opgehaald. Moody’s erkent dat de helft van de bond naar Staatsolie ging, en verwacht ook dat de ratio op de medium termijn naar 60% en daaronder zal terugvallen. Echter heeft zij op basis van de ontwikkelingen tot hooguit 2017 haar beoordeling gegeven. Moody’s zegt dat er pas reden zou zijn om de outlook naar stabiel terug te brengen indien de overheid levert op voorgenomen beleidsmaatregelen in 2018 en 2019, doelende op respectievelijk de introductie van VAT en de operationalisering van het SWF.

Fitch verduidelijkt dat zij onze rating vooralsnog onaangetast liet maar de outlook wel positief hebben bijgesteld van negatief naar stabiel vanwege de verbeterde macro-economische trend en de voortgaande fiscale consolidatie gedurende 2017. Zij noemen onder andere de licht positieve groei, de inflatie die wederkeerde naar single-digits, de wisselkoersstabiliteit, de verbeterde uitgavendiscipline, en de gestage voorbereidingen voor VAT.

Fitch geeft ook aandacht aan het feit dat ondanks de afwezigheid van het IMF-programma, de overheid heeft kunnen steunen op externe multilaterale en bilaterale leningenfondsen voor haar financieringsbehoefte en het resterende kon verkrijgen op de binnenlandse geldmarkt zonder monetair te hoeven financieren.
Tenslotte geeft Fitch aan dat Suriname de woelige wateren van 2016-2017 goed heeft weten besturen, de financiële sector stabiel is gebleven en verder aansterkt, en de publieke outreach over VAT de introductie ervan zal faciliteren hetgeen zij, tezamen met het instellen van het SSSF, als cornerstones zien voor verdere stabilisering van het fiscale beleid.

De overheid is uiteraard erkentelijk voor de wijze waarop Fitch de recente beleidsinspanningen en verworvenheden meeneemt in haar beoordeling. De overheid blijft er ietwat verbaasd over dat Moody’s haar al in november vorig jaar genomen besluit om te downgraden ook letterlijk uitvoert. Notabene voert Moody’s aan dat de voornaamste reden hiertoe is een terugblik op condities van meer dan één jaar terug.

De regering laat zich niet ontmoedigen. Extern worden overwegend bemoedigende reacties ontvangen over het gevoerde beleid en de weg die Suriname is ingeslagen om een sterke gediversifieerde economie van betekenis te worden. De interesse van investeerders is niet aflatend evenals de steun van andere ontwikkelingspartners. De positieve beoordeling van Fitch zal daarbij steunen, zegt Financiën.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March