Santokhi: Financiële positie land verder onder druk
21 Feb, 12:32
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


"Het is de regering niet gelukt om het vertrouwen in de economie te herstellen". Deze constatering doet VHP-voorzitter Chan Santokhi op basis van de verlaging van de kredietwaardigheid van Suriname door kredietbeoordelaar Moody's van B1 naar B2.

Door deze downgrading is de financiële positie van Suriname verder onder druk komt te staan. De negatieve outlook van Moody’s geeft ook aan dat er geen vertrouwen is dat de regering de crisis kan beheersen. "Het is van belang dat de regering nu eindelijk met een helder crisisplan komt waar duidelijk wordt gemaakt hoe men uit het dal wil komen. We kunnen niet doorgaan met lenen en er op gokken dat het ooit weer goed komt met opbrengsten uit goud. Gouden bergen bestaan niet!”.

Santokhi vindt dat de downgrade door Moody’s de internationale boodschap is dat het niet goed gaat met het land. "Ik voel dagelijks in mijn contacten met de bevolking hoe het alle lagen diep raakt. De lasten voor de bevolking zullen flink stijgen en de prijzen in de winkels zullen straks niet meer te betalen zijn voor het volk van Suriname. We moeten rekening houden met een verder daling van de koopkracht. "

De VHP-topper stelt dat er al tijden gehamerd wordt dat het gaat om 'vertrouwen'. "Dat is weg en men gelooft de regering niet meer, ondanks al hun beloften. We komen nu in de situatie dat lenen nog moeilijker wordt en dan men nu de bevolking gaat knijpen." De VHP voorzitter wijst in dat verband op de geplande invoering van de BTW, die meer overheidsopbrengsten moet brengen. “Men wil meer bij de bevolking halen, zonder dat duidelijk wordt hoe dat gebruikt zal worden. Zonder dat duidelijk wordt dat de levensomstandigheden van de burger verbeteren. Zonder dat duidelijk wordt wat er met de gezondheidszorg gebeurt, zonder dat duidelijk wordt hoe de armoede bestreden zal worden”, stelt Santokhi.

De politicus verwacht dat "we voor nog meer verassingen komen te staan als de regering straks rente-betalingen moet doen op leningen. Hoe wil men de volgende rentebetaling in april doen op de obligatielening van US$ 550 miljoen (tegen 9,25 % rente)? Gaan we weer het ene gat met een andere dichten”.
Voor de VHP voorzitter is het duidelijk dat het vertrouwen alleen terug te winnen is door een andere regering die wel het vertrouwen heeft van de bevolking en het buitenland. "Een regering die wel een visie met hoop voor de toekomst presenteert."