Suriname loopt achterstand contributie bij VN in
21 Feb, 00:00
foto
Uit deze brief blijkt dat Suriname en Grenada weer stemrecht hebben. Zij hebben hun contributieachterstand gedeeltelijk betaald.


Suriname heeft zijn contributieachterstand gedeeltelijk betaald. Dit heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, schriftelijk meegedeeld aan de president van de Algemene Vergadering.

De schuld van Suriname bij de VN was opgelopen tot US$ 800.000. Indien US$ 117.000 betaald zou worden, zou de ontzegging van het stemrecht worden opgeheven
Het is niet duidelijk hoeveel van de achterstand is betaald. Landen die langer dan twee jaar een betalingsachterstand hebben, wordt op basis van artikel 19 van het VN-verdrag, het stemrecht ontnomen.

Suriname behoorde tot de acht landen die niet mochten stemmen. Uit de brief van Guterres blijkt dat ook Grenada zijn contributieachterstand is ingelopen.

Kort nadat via de media bekend werd dat Suriname zijn stemrecht is kwijtgeraakt, deelde minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken mee dat maatregelen getroffen worden om de opschorting van het stemrecht bij de VN ongedaan te maken.