Venezuela lanceert olie crypto-munteenheid
20 Feb 2018, 22:22
foto
President Nicolas Maduro heeft de Petro, een crypto-munteenheid, geïntroduceerd in Venezuela. (Foto: Reuters)


Venezuela heeft een crypto-munteenheid gelanceerd in een poging om zware economische sancties te omzeilen die de Amerikaanse overheid heeft opgelegd. De "Petro" is bedoeld om de afbrokkelende economie van het land, die al jaren lijdt aan hyperinflatie en devaluatie, te ondersteunen.

Venezuela beweert dat het de eerste soevereine crypto-munteenheid ter wereld is. Volgens critici is de handeling een wanhopige poging van Caracas om geld in te zamelen in een tijd dat Venezuela niet in staat is om zijn buitenlandse schuld van US$ 150 miljard terug te betalen.

Oppositieleiders zeiden dat de verkoop een illegale uitgifte van schulden vormt, terwijl het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde dat het de vorig jaar opgelegde sancties zou kunnen schenden. De regering zegt dat de munt bedoeld is om Amerikaanse sancties tegen de economie te omzeilen.

President Nicolas Maduro heeft gezegd dat elke penning wordt ondersteund door een vat Venezolaanse ruwe olie. Het Latijns-Amerikaanse land heeft 's werelds grootste bewezen oliereserves. Er zullen in totaal 100 miljoen Petros worden verkocht, met een initiële waarde van US$ 60, de prijs die een vat Venezolaanse ruwe olie midden januari had.

De officiële website publiceerde een handleiding voor het opzetten van een virtuele portemonnee waarin de crypto-munteenheid zou worden bewaard, maar leverde geen link op om dit dinsdag daadwerkelijk te doen. Er was ook geen informatie over uitwisselingen.
De economische crisis in Venezuela werd grotendeels veroorzaakt door een daling van de olieprijzen en de productie, die goed is voor 96% van de export.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March