'VG Himmat SU-trip' in volle voorbereiding
20 Feb, 08:34
foto
De container wordt gevuld met goederen bestemd voor Suriname. Vriendengroep Himmat stuurt voor het elfde opeenvolgende jaar spullen.


(Aangeboden)


Sport kan een goed middel zijn om te werken aan goede doelen. Dat laat de Vriendengroep Himmat nu al meer dan tien jaar zien. De vriendengroep, nu met een gemiddelde leeftijd van ruim 50 jaar, reist elk voorjaar naar Suriname om te voetballen. De wedstrijden tegen de Surinaamse kameraden zijn op zich al een belevenis. Zeker de derde helft: dat is inmiddels een begrip geworden. Bijzonder aan de VG Himmat trip is dat gelijktijdig een container met hulpgoederen wordt verscheept. En dat voor het elfde opeenvolgende jaar. Deze activiteit van de vriendengroep staat bekend als het VG Himmat Goede doelen project SU.

Via het netwerk van de vriendengroep in Nederland is vertrouwen opgebouwd onder een groot aantal donateurs. De schenkingen van deze donateurs worden door de vrienden in alle delen van het land opgehaald en opgeslagen in Zoetermeer. Dit jaar is 'vraaggericht' gewerkt. Op basis van geïnventariseerde hulpverzoeken en behoeften van instellingen en organisaties zijn de donateurs gericht benaderd. Dat heeft geresulteerd in vooral zorg-gerelateerde goederen zoals rolstoelen, rollators, loopkrukken, incontinentiemateriaal en linnengoed.
Educatief materiaal voor enkele basisscholen en schoolspullen voor leerlingen. Daarnaast is ook sportkleding voor de jeugd ingezameld en wat sportattributen.

Het transport van deze hulpgoederen doet de vriendengroep in eigen beheer; dat geldt ook voor het uitladen en distribueren van de hulpgoederen. De betrokkenheid en rol van de vele vrijwilligers bij dit project is enorm. De donateurs waarderen dit project van de vriendengroep met name vanwege het feit dat in de 'hele keten' (van verzamelen, het transport tot aan de distributie) niets aan de strijkstok blijft hangen. Bovendien betalen de meereizende vrienden zelf hun ticket en verblijfskosten in Suriname.

Het werk voor het goede doel wordt afgewisseld met sport en ontspanning. Zo staan er dit jaar wedstrijden op het programma tegen Nacional, Perkash Boys, Randjiet Boys, Meerzorgstar, Anand Boys en Boma Stars. Dat het sportieve deel van de trip naar Suriname ook serieus wordt opgepakt, blijkt uit de drukbezochte laatste training in Nederland. Bij temperaturen rond de nul graden waren ruim 20 vrienden op komen dagen op het sportcomplex van HWD, het vaste honk van de vriendengroep. Ondanks dat de vriendengroep uit steeds meer 50-plussers en 55-plusser bestaat, en hier en daar steeds meer verbandjes zichtbaar worden, gingen de vrienden fanatiek aan de slag tijdens de laatste training. Het resultaat van de voorbereidende training zal nog moeten blijken.

De SU trip van de vriendengroep is niet alleen een wederzien met familie en vrienden. Ook de nationale viering van het Phagwa-feest in de Palmentuin staat op het programma. Rust en ontspanning zijn ingebouwd in de vorm van een tripje naar het prachtige binnenland. En zo wordt sport gecombineerd met het werken aan het goede doelen project én met vertier en ontspanning.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de inzet van de vrienden zelf, de donateurs in Nederland en sponsoren en twee vaste ketenpartners in Suriname. De ene partner - Stichting OHM - ondersteunt het Goede doelen project op logistiek- en administratief gebied. De andere ketenpartner is Matesa. De laatste stelt opslagruimte beschikbaar voor de hulpgoederen én onderhoudt het netwerk voor de VG Himmat in Suriname.

De vriendengroep kijkt uit naar mooie sportieve ontmoetingen en een succesvolle uitvoering van het Goede doelen project SU. De trip van de vriendengroep Himmat duurt van 22 februari tot 8 maart 2018. Meer informatie over de vriendengroep vindt u op de Facebookpagina van VG Himmat.

Namens de VG Himmat,
Stanley Ramkhelawan